"USAGLAŠENA KAMPANJA"

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini: Tramp vršio pritisak da budem opozvana

Tramp je zabranio svim zvaničnicima njegove administracije da svjedoče pred Kongresom, navodeći da je istraga protiv njega nefer i nelegitimna
1906 pregleda 3 komentar(a)
Mari Jovanovič, Foto: Reuters
Mari Jovanovič, Foto: Reuters

Bivša američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič izjavila je, svjedočeći iza zatvorenih vrata u Kongresu SAD, da je predsjednik Donald Tramp lično vršio pritisak na Stejt department da je smijeni sa te funkcije.

Svjedočeći u istrazi u okviru procedure opoziva predsjednika SAD, Jovanovič je rekla da je u maju naglo opozvana s mjesta ambasadora u Kijevu i da joj je rečeno da je Tramp izgubio povjerenje u nju.

Ona je navela da joj je jedan zvaničnik tada rekao da postoji "usaglašena kampanja" protiv nje i da je Tramp od ljeta 2018. godine vršio pritisak na Stejt department da je povuče iz Ukrajine.

Jovanovič je svjedočila u okviru istrage pokrenute u Kongresu poslije saznanja da je Tramp u julu tražio od predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži njegovog potencijalnog rivala na izborima 2020. godine Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsjednika SAD.

Tramp je od Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsjednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je upravnom odboru tada bio njegov sin Hanter.

Jovanovič je opozvana u vrijeme kad je Trampov lični advokat Rudi Đulijani, koji nije imao zvaničnu funkciju u američkoj vladi, vršio pritisak na ukrajinske zvaničnike da istraže neosnovane optužbe za korupciju protiv oca i sina Bajdena.

Bivša američka ambasadorka povučena je s tog mjesta pošto je insistirala da Đulijanijevi zahtjevi ukrajinskim zvaničnicima budu upućeni kroz zvanične kanale, prema riječima bivšeg diplomate koji je razgovarao s njom.

Tramp je ove nedjelje zabranio svim zvaničnicima njegove administracije da svjedoče pred Kongresom, navodeći da je istraga protiv njega nefer i nelegitimna.

Međutim, Jovanovič se pojavila danas pred Kongresom pošto joj je upućen obavezujući poziv.

Predsjedavajući tri odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD - za obavještajna pitanja, za spoljne poslove i za nadzor i reformu, naveli su danas da su uputili Jovanovič obavezujući poziv pošto su sinoć saznali da joj je Stejt department naložio da ne svjedoči.

Oni su kazali da će taj potez Trampove administracije biti smatran opstrukcijom istrage u okviru procedure opoziva predsjednika SAD.