NAŠLI SE POD ARTILJERIJSKOM VATROM

Američki vojnici na udaru turskih snaga u Siriji

Turska se oglasila, navodeći da američki vojnici nisu bili njihova meta, već da je to bio odgovor na napad kurdskih grupa, koje su bile u blizini
4404 pregleda 3 komentar(a)
Turska ofanziva u Ras al-Ainu, Foto: Reuters
Turska ofanziva u Ras al-Ainu, Foto: Reuters

Američki vojnici u Siriji našli su se pod artiljerijskom vatrom turskih snaga, u oblasti u kojoj Ankara zna da su prisutni Amerikanci, saopštio je Pentagon.

Portparol Pentagona i kapetan američke mornarice Bruk Devolt rekao je da je do artiljerijske eksplozije došlo na udaljenosti od nekoliko stotina metara od oblasti, gdje su bili američki vojnici, prenosi AP.

On je naglasio da nije bilo povrijeđenih američkih vojnika i da se oni nisu povukli iz Kobanija.

Međutim, AP je kasnije objavio da su američki zvaničnici, koje ne imenuje, rekli da su vojnici napustili uporište na brdu kod grada Kobani poslije napada.

Ankara: Amerikanci nisu bili meta 

Oglasila se i Turska, navodeći da američki vojnici nisu bili njihova meta, već da je to bio odgovor na napad kurdskih grupa, koje su bile u blizini.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prekinulo napad nakon što je stupilo u kontakt sa SAD, prenosi Tanjug.

Američki zvaničnici navode da očekuju da evakuacija vojnika bude privremena.

Ankara je prethodno saopštila da je zauzela više sela, koje drže Kurdi u pograničnoj oblasti.

Otpor Kurda 

Turske snage naišle su na žestok otpor kurdskih boraca trećeg dana ofanzive Ankare na sjever Sirije, u vrijeme kada se povećava broj žrtava te ofanzive, intenziviraju međunarodne kritike, a broj onih koji su pobjegli od nasilja procjenjuje na oko 100.000. 

U međuvremenu, strahovanja međunarodne zajednice da bi turska ofanziva u Siriji mogla da dovede do oživljavanja takozvane Islamske države potkrepljuju eksplozije dva automobila bombe ispred restorana u centru Kamišlija, koji je pod kontrolom Kurda.

U eksplozijama su stradale tri osobe, a estremisti su preuzeli odgovornost za njih.

Takođe, turske snage su žestoko granatirale taj grad, a tom prilikom napada pogođen je zatvor u kojem se nalaze pripadnici Islamske države, saopštili su kurdski zvaničnici u Siriji.

Oni su objavili video-snimak na kojem se vidi kako granata navodno pada u dvorište zatvora, a nekoliko sekundi kasnije, nekolicina ljudi otvara vrata u pokušaju da pobjegne iz zatvora.

Kurdski borci vodili su intenzivne borbe protiv turskih vojnika, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad dva velika grada duž tursko-sirijske granice, saopštila je organizacija za nadgledanje sukoba.

Turska tvrdi da je zauzela Ras al-Ajn

Turska je danas saopštila da su njene snage zauzele grad Ras al-Ajn, na sjeveroistoku Sirije, poslije četiri dana bombardovanja i sukoba s kurdskim jedinicama koje imaju podršku zapada.

"Nakon uspješnih operacija u okviru operacije 'Izvor mira', grad Ras al-Ajn, istočno od Eufrata, nalazi se pod našom kontrolom", saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Kurdski borci su negirali da je Ras al-Ajn pao, već da se radi o industrijskom dijelu grada, koji je najbliži granici sa Turskom, kao i da su bili primorani na "taktičko povlačenje".

Preporučujemo za Vas