RUSKI PREDSJEDNIK RAZGOVARAO SA NOVINARIMA

Putin: Snage koje Sirija nije pozvala trebalo bi da napuste tu zemlju

U djelovima intervjua koje je danas emitovala ruska televizija, Putin nije govorio o turskoj vojnoj operaciji koja je u toku protiv Kurda na sjeveru Sirije
2326 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da bi sve strane snage u Siriji koje nije pozvala vlade u Damasku trebalo da napuste tu zemlju.

Putin je u razgovoru s novinarima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije uoči posjete tim zemljama rekao da je Moskva razgovarala s Turskom, Iranom, Sjedinjenim Državama i drugima o potrebi obnavljanja teritorijalnog integriteta Sirije i okončanja stranog vojnog prisustva.

U djelovima intervjua koje je danas emitovala ruska televizija, Putin nije govorio o turskoj vojnoj operaciji koja je u toku protiv Kurda na sjeveru Sirije.

Konstatujući potrebu Ankare da obezbijedi svoju granicu, Rusija ima "mek stav" o vojnoj ofanzivi Turske u Siriji - ocijenila je agencija AP.

Putin je dodao da cće ruske trupe takođe oticći iz Sirije, ukoliko sirijsko rukovodstvo bude odlučilo da mu više nisu potrebne.

Njemačka obustavila prodaju oružja Turskoj

Njemačka je obustavila Turskoj isporuku oružja "koje bi moglo da se koristi na sjeveroistoku Sirije" protiv Kurda, izjavio je šef njemačke diplomatije Hajko Mas listu Bild u izdanju od subote.

"U kontekstu turske vojne ofanzive na sjeveroistoku Sirije, (njemačka) vlada neće izdati novu dozvolu za prodaju vojne opreme koju bi Turska mogla da koristi u Siriji", rekao je Mas ne navodeći o kakvoj vrsti vojne opreme riječ, ni o njenoj vrijednosti.

Njemačka je 2018. godine Turskoj isporučila oružje u vrijednosti od 242,8 miliona eura, a to predstavlja skoro trećinu njemačkog izvoza ratnog oružja (770,8 miliona evra).

Turskoj je u prvom kvartalu 2019. isporučeno oružje u vrijednosti 184,1 miliona eura.

Turska je prvi kupac oružja od Njemačke, u okviru zemalja NATO-a.

Njemačka je kao mnogo evropske zemlje osudila tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u Siriji.