U naletu tajfuna u Japanu sedam mrtvih

Japan svake godine pogodi oko 20 tajfuna
1293 pregleda 0 komentar(a)
Poplavljen veliki broj kuća, Foto: Reuters
Poplavljen veliki broj kuća, Foto: Reuters

Japanski vojnici pružaju pomoć stanovnicima zarobljenim u brojnim poplavama nastalim u tajfunu Hagibis u kojem je život izgubilo najmanje 7 ljudi, a 17 se vodi kao nestalo.

Tajfun je poremetio i održavanje Svjetskog prvenstva u ragbiju i Velike nagrade Formule 1.

Poplavljene kuće, odroni, podivljale vodene bujice, oluja praćena kišom kakva još "nije viđena" poharala je centralni dio i istok Japana.

Velike poplave su zabilježene u centralnoj regiji Naganu, gdje je popustio nasip pa je rijeka Čikuma poplavila kuće koje su u vodi do prvoga sprata, prenosi agencija Hina.

tajfun Japan
Oluja "poharala" centrealni dio i istok Japana(Foto: Reuters)

Stanovnici na balkonima čekaju pomoć mašući bijelim maramama prema helikopterima javne televizijske mreže NHK i japanskih snaga za samodobranu.

"Tokom noći smo izdali preporuke za evakuaciju 427 domaćinstava sa 1.417 ljudi", rekao je za AFP Jasuhiro Jamaguči, načelnik spasilačke službe u Naganu.

tajfun Japan
Evakuacija stanovništva(Foto: Reuters)

Oko 7,3 miliona Japanaca u subotu je preporučena evakuacija nakon rekordne količine padavina. Nekoliko desetina hiljada se odazvalo na te neobvezujuće preporuke.

Smješteni su u sportske dvorane gdje im je osigurana voda, hrana i krevet. Japanska meteorološka agencija JMA upozorila je da bi u nevremenu mogla da padne rekordna količina kiše po kvadratnom metru.

tajfun Japan
Evakuacija preporučena za oko 7,3 miliona Japanaca(Foto: Reuters)

Hagibis je na kopno stigao u subotu nešto prije 19 sati (12 sati po srednjevropskom vremenu) a nad Tokijom je bio oko 21 sat, praćen udarima vjetra do 200 km/h, prenosi Hina.

Četvoro ljudi je izgubilo život u okruzima Čibi, Gunmi, Kanagavi i Samigahari u okolini Tokija, objavio je NHK. U Čibi je muškarac pronađen u prevrnutom kamionetu, saopštili su vatrogasci.

Šezdesetogodišnjak je pronađen bez znakova života u poplavljenom stanu u Kavasakiju, objavila je TV mreža NHK.

U Gunmi, sjeverno od Tokija, zabilježeno je nekoliko odrona u kojima su poginule dvije osobe.

Žena je pronađena u stanju "srčano-disajnog zastoja" - taj termin se često upotrebljava u Japanu do zvanične potvrde ljekara - pošto su je spasioci izvukli iz kuće zatrpane u odronu u Samigahari, jugozapadno od Tokija.

Još jedna žena je pronađena u stanju srčano-disajnog zastoja u jami u okolini Točigija, a tijelo 25-godišnjeg muškarca pronađeno je nedaleko od njegovog automobila koji je zahvatila bujica.

NHK je evidentirao gotovo 100 povreda i 17 nestalih.

Japan svake godine pogodi oko 20 tajfuna.

Bonus video: