ĐULIJANI RADIO NA DISKREDITACIJI JOVANOVIČ

Trampov advokat pod istragom zbog kršenja zakona o lobiranju

Mari Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svjedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsjednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja
886 pregleda 0 komentar(a)
Rudi Đulijani, Foto: AP
Rudi Đulijani, Foto: AP

Lični advokat američkog predsjednika Donalda Trampa i bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani, pod istragom je federalnih tužilaca u Njujorku zbog mogućeg kršenja zakona o lobiranju.

Jedan od izvora je rekao da se istraga odnosi na pokušaje Đulijanija da diskredituje bivšu američku ambasadorku u Ukrajini, Mari Jovanovič.

Dvojica biznismena sa Floride, povezanih sa Đulijanijem, optužena su su u četvrtak za kršenje federalnih propisa o finansiranju političkih kampanja.

Njih dvojica su, kako prenosi AP, imali ključnu ulogu u Đulijanijevim pokušajima da pokrenu istragu o korupciji u Ukrajini protiv demokratskog predsjedničkog kandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Žalba uzbunjivača o Trampovom postupanju prema Ukrajini rezultirala je pokretanjem istrage o opozivu.

AP dodaje da kancelarija saveznog tužioca na Menhetnu nije željela da komentariše izvještaj Njujork tajmsa.

Mari Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svjedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsjednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja.

Ona je izjavila da je odluka njenih nadređenih bila zasnovana na "neosnovanim i lažnim tvrdnjama ljudi sa očigledno sumnjivim motivima."

Jovanovič je rekla da "nije mogla da vjeruje da je smijenjena" uprkos uvjerenju Stejt Departmenta da nije uradila ništa loše, prenosi Glas Amerike.

Prema transkriptu razgovora američkog predsjednika sa ukrajinskim liderom Volodirimom Zelenskim, Tramp je ukrajinskom predsjedniku rekao da je Jovanovič "osoba koje se treba kloniti", prije nego što ju je povukao sa položaja u Kijevu, zbog navoda da pokušava da podrije njegovu politiku.

Ona je dala iskaz pred tri odbora Predstavničkog doma, koji ispituju da li je predsjednik počinio prestupe koji sa sobom povlače opoziv, kada je pozvao stranu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Bajdena i njegovog sina Hantera.

Jovanovič, karijerni diplomata, smijenjena je u maju nakon što ju je Trampov advokat Đulijani optužio da "potkopava predsjednika".

Dvojica Đulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, uhapšeni su u četvrtak na aerodromu u Vašingtonu, dok su pokušavali da se ukrcaju na međunarodni let sa kartom u jednom smjeru. Optuženi su za preusmjeravanje nelegalnih političkih donacija iz Rusije komitetu koji je podržavao kampanju predsjednika Trampa i drugih političara.

"Optuženi su prekršili zakon da bi stekli politički uticaj, a izbjegli su da oktriju ko zapravo šalje donacije i odakle potiče novac", izjavio je federalni tužilac Džefri Berman.

Preporučujemo za Vas