"Pobjeglo oko 785 žena i djece pripadnika Islamske države, tamo vlada anarhija"

Zvaničnik Sirijskih demokatskih snaga izjavio je da te snage predvođene Kurdima nemaju dovoljno čuvara u kampu Ain Isa kako bi spriječili bjekstvo članova porodica pripadnika Islamske države koji se tamo nalaze
4741 pregleda 9 komentar(a)
Detalj sa područja u Siriji u kojem se odvjaju sukobi, Foto: Reuters
Detalj sa područja u Siriji u kojem se odvjaju sukobi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2019. 18:56h

Oko 785 žena povezanih sa Islamskom državom i njihove djece pobjeglo je iz kampa koji su čuvale snage sirijskih Kurda na sjeveru zemlje, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

Direktor organizacije Rami Abdulrahman rekao je, pozivajući se na izvore iz kampa Ain Isa, da tamo vlada anarhija, prenosi Rojters.

Zvaničnik Sirijskih demokatskih snaga izjavio je da te snage predvođene Kurdima nemaju dovoljno čuvara u kampu Ain Isa kako bi spriječili bjekstvo članova porodica pripadnika Islamske države koji se tamo nalaze.

"Čuvanje kampa je već oslabljeno jer su snage morale da budu poslate na front, a dodatno su iscrpljene kada su u blizini pale granate koje su ispalile turske snage, zbog čega je preostalo osobllje pobjeglo“, rekao je portparol Sirijskih demokratskih snaga Marvan Kamišlo.

On je dodao da je u kampu ostalo 60-70 čuvara, a da ih u normalnim okolnostima nema manje od 700.

„U kampu se nalazi oko 12.000 raseljenih, među kojima su članovi porodica militanata Islamske države. Idealno bi bilo da u kampu ima 1.500 čuvara“, rekao je Kamišlo.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovo je nazvao dezinformacijom i poručio da su ti izvještaji lažni, kao i da im je cilj da isprovociraju Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostale zapadne zemlje, prenio je Rojters pozivajući se na agenciju Anadolija.

Turska je u srijedu pokrenula vojnu ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije jer te snage smatra teroristima.

Kurdske snage su se uz podršku SAD borile protiv džihadista Islamske države.

Francuska zabrinuta

Francuska izražava zabrinutost poslije bjekstva članova porodica džihadista Islamske države iz kampa koji su držali Kurdi na sjeveroistoku Sirije, saopštila je danas francuska vlada koja je pozvala Tursku da što je prije moguće obustavi ofanzivu u tom dijelu Sirije.

"Naravno da smo zabrinuti zbog onog što bi moglo da se dogodi tamo i zato želimo da Turska što je pre moguće završi ofanzivu koju mi osudjujemo", rekla je portparolka vlade Sibet Ndiaj.

Erdogan: Turska vojska i saveznici ući će 30 do 35 kilometara u teritoriju Sirije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

Redžep Tajip Erdogan
Erdogan(Foto: Reuters)

On je rekao i da su turske snage već preuzele kontrolu nad gradom Ras al Ain, kao i da su zauzele pogranični sirijski grad Tel Abijad, prenosi Rojters.

Turski predsjednik je na konferenciji za novinare kazao i da su u ovoj operaciji dosad izgubila dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika.

Opservatorija: Poginula 104 borca snaga predvođenih Kurdima

Broj poginulih pripadnika Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima od početka turske ofanzive na sjeveru Sirije porastao je na 104, saopštila je danas sirijska Opservatorja za ljudska prava.

Snage predvođene Kurdima saopštile su da je poginulo 45 njihovih boraca, prenosi Rojters.

Snage sirijskih Kurda bili su glavni saveznici SAD u borbi protiv Islamske države na sjeveru Sirije, ali je Vašington nedavno odlučio da povuče svoje snage iz tog područja.

Bonus video: