KRENULI NA BOJNO POLJE

Sirijska vojska šalje trupe na sjever: "Suprotstaviti se turskoj agresiji"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije
4115 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa sjevera Sirije, Foto: Reuters
Detalj sa sjevera Sirije, Foto: Reuters

Sirijska vojska počela je da šalje svoje trupe na bojno polje u sjevernoj Siriji da bi se "suprotstavila turskoj agresiji na sirijsku teritoriju", javio je večeras sirijski državni medij, a prenio Rojters.

Sirijski medij nije precizirao gdje su sirijske trupe tačno polsate u sjevernu Siriju, gdje Turska sprovodi ofanzivu protiv Kurda uz pomoć sirijskih opozicionih snaga.

Turska je u srijedu pokrenula vojnu ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije jer te snage smatra teroristima.

Petog dana turske ofanzive protiv sirijskih Kurda, turska vojska zauzela je gradove Suluk, Tal Abijad i Ras el Ain kao i obližnja sela na sjeveru Sirije, prenio je Tanjug.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

On je kazao i da su u ovoj operaciji život dosad izgubila dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika. 

Sa druge strane, Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima navode da je u borbama dosad poginuo njihov 31 borac, prenosi Rojters.

Evropske države pokušavaju brzo da naprave plan o premještanju više hiljada stranih boraca Islamske države iz sirijskih zatvorskih kampova u Iraku pošto je izbijanje novog konflikta u Siriji povećalo rizike od bjekstva džihadista ili njihovog povratka u Evropu.

Evropljani pretpostavljaju da kurdske milicije drže u zatvoru oko petine od 10.000 boraca Islamske države.

U međuvremenu je oko 785 žena povezanih sa Islamskom državom i njihove djece pobjeglo iz kampa koji su čuvale snage sirijskih Kurda na sjeveru zemlje, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava čiji direktor Rami Abdulrahman, pozivajući se na izvore iz kampa Ain Isa, kaže da tamo vlada anarhija, prenosi Rojters.

U kampu, koji sad čuva samo 60-70 čuvara, nalazi se oko 12.000 raseljenih među kojima članovi porodica džihadista.

Erdogan je ovo nazvao dezinformacijom i poručio da su ti izvještaji lažni, kao i da im je cilj da isprovociraju Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostale zapadne zemlje, prenio je Rojters pozivajući se na agenciju Anadolija.

Predsjednik SAD Donald Tramp naredio je ranije danas svim američkim vojnicima na sjeveru Sirije da se izmjeste na jug, ali da ne napuštaju zemlju, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Esper je za Si-Bi-Es (CBS) rekao da je sukob između turskih snaga i sirijskih kurdskih boraca, predvođenih Kurdima, postao "neodrživ" za američku vojsku.

On nije precizirao koliko će američkih vojnika da napusti sjever Sirije, ali je naveo da je u pitanju većina od 1.000 vojnika u Siriji.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik rekao da se "manja grupa" američkih vojnika povlači iz baze u gradu Ein Isa, na severu Sirije, kako turske snage napreduju.

To je, napominje AP, drugi slučaj povlačenja američkih snaga od početka turske ofanzive na sjeveru Sirije.

Neke evropske zemlje, među kojima Njemačka i Francuska zabranile su izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije.

Erdogan je danas izjavio da embargo oružja Turskoj neće biti dovoljan da se obustavi ofanziva u Siriji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Erdogana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije i upozorila ga na moguću nestabilnost u regionu i oživljavanje Islamske države.

Kurdske snage su se uz podršku SAD borile protiv džihadista Islamske države.

Za pet dana je stradalo više od 100 kurdskih boraca i oko 60 civila, navela je ranije Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ujedinjene nacije (UN) su saopštile da je od srijede 130.000 ljudi napustilo svoje domove i da se strahuje da bi taj broj mogao da se poveća na oko 400.000.