Procjene agencija: Kais Said je novi predsjednik Tunisa

Novi predsjednik imaće težak zadatak pošto se Tunis bori s problemom stvaranja radnih mjesta, oživljavanja turizma i prevazilaženja povremenog nasilja ekstremista
487 pregleda 0 komentar(a)
Said, Foto: Reuters
Said, Foto: Reuters

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Tunisu ubjedljivo je pobijedio konzervativni profesor prava Kais Said kog su podržali islamisti, pokazuju procjene agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Prema procjenama koje su objavile agencije Sigma konsil i Emrod konsalting, Said je osvojio između 72 i 77 odsto glasova, a njegov rival, tajkun Nabil Karui koji je veći dio kampanje proveo u zatvoru između 23 i 27 odsto.

Dvije agencije su objavile procjene pošto su tokom dana anketirale nekoliko hiljada ljudi u različitim izbornim jedinicama.

Po objavljivanju procjena, Saidove pristalice su ushićeno slavile na glavnom bulevaru u Tunisu, iako se zvanični rezultati ne očekuju prije utorka.

Said (61), nezavisan autsajder kog je podržala umjerena islamistička stranka Enahda, pobjednica prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora, obećao je da će više vlasti dati mladima i lokalnim vladama.

Novi predsjednik imaće težak zadatak pošto se Tunis bori s problemom stvaranja radnih mjesta, oživljavanja turizma i prevazilaženja povremenog nasilja ekstremista.

Bonus video: