OFANZIVA NA TERENU

Tramp zaprijetio "velikim sankcijama" prema Turskoj

SAD nijesu jedine koje planiraju uvođenje sankcija Turskoj zbog operacije u Siriji, jer takve opcije razmatraju još i EU i Arapska liga
2155 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: YURI GRIPAS/Reuters
Donald Tramp, Foto: YURI GRIPAS/Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će Turskoj biti uvedene "velike sankcije" zbog ofanzive turske vojske u Siriji.

On je na Twitteru napisao da su sankcije bolje od rata sa Turskom, koja je članica NATO-a.

Tramp je još jednom ponovio obećanje da će prekinuti trend beskonačnog ratovanja SAD širom svijeta.

Američki predsjednik je odbacio zabrinutost zbog mogućnosti da zarobljeni teroristi tzv. Islamske države mogu pobjeći iz kurdskih zatvora usljed turske ofanzive, rekavši da bi Kurdi čak mogli namjerno da oslobode neke od terorista, kako bi natjerali SAD da se umiješaju u najnovije sukobe.

Tramp tvrdi da bi čak i u slučaju bijega pojedinih ekstremista, Turska ili EU mogle ponovo da ih uhvate, prenio je "Sputnjik".

SAD nijesu jedine koje planiraju uvođenje sankcija Turskoj zbog operacije u Siriji, jer takve opcije razmatraju još i EU i Arapska liga.

Očekuje se da Evropsko vijeće o ovom pitanju raspravlja na sastancima 17. i 18. oktobra.

Turska je upozorila druge zemlje, prije svih SAD, da ne pokušavaju da uvedu restriktivne mjere protiv Ankare, uz obećanje da će turske vlasti odgovoriti na takve korake.

Ankara je saopštila da nikakav spoljni uticaj neće zaustaviti vojnu operaciju u Siriji, uz napomenu da je to pitanje državne bezbjednosti Turske.