POKUŠAJ ČEDOMORSTVA?

Indija: Novorođena djevojčica živa zakopana

Djevojčica, stara pet dana, je prebačena u bolnicu gdje se oporavlja, saopštila je policija
5510 pregleda 1 komentar(a)
U Indiji česti slučajevi čedomorstva ženske djece, Foto: Abc.net
U Indiji česti slučajevi čedomorstva ženske djece, Foto: Abc.net

Djevojčica nađena zakopana živa u plitkom grobu u Indiji je vjerovatno žrtva pokušaja čedomorstva ženskog djeteta, saopštila je policija.

Bebu je otkrio par koji je želio da sahrani svoje novorođenče koje je preminulo u bolnici, navodi se u saopštenju policije u sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš.

„Dok su iskopavali raku, čuli su plač djeteta”, kazao je za Rojters policijski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman. „Odmah su pozvali čuvara groblja, koji je kazao da je ranije na tom mjestu vidio roditelje bebe. Izgleda da je ovo slučaj čedomostva ženskog djeteta”, kazao je zvaničnik dodajući da je beba stara pet dana.

Djevojčica je prebačena u obližnju bolnicu, gdje se oporavlja, kazao je on. Policija traga za roditeljima.

U Indiji je zabilježen pad broja ženske djece, navodi se u vladinom istraživanju objavljenom u julu i sugeriše da se nezakoniti abortusi ženskih fetusa nastavljaju uprkos zabrani i pokušajima vlasti da spasu žensku djecu.

Prema indijskom zakonu, ljekirama je zabranjeno da roditeljima govore pol nerođenog djeteta, ili da sprovode testove kako bi se utvrdio pol. Abortuse smiju da izvode samo registrovani ljekari.

Ipak, čedomorstvo ženske djece je uobičajeno u djelovima Indije. Kćerke se smatraju teretom pošto roditelji treba da obezbijede miraz kako bi se one udale, dok se sinovi smatraju hraniteljima koji mogu da naslijede imovinu i nastave porodično ime.

Policija jer 2017. godine pronašla 20 abortiranih fetusa u plastičnim kesama u zapadnoj državi Maharaštra, navodi britanska agencija.

Preporučujemo za Vas