RAZMJEŠTAJU SNAGE

Sirijska vojska ušla u kurdski grad Kobani na granici s Turskom

Kanal Al Majadin javio je ranije danas da su sirijske snage ušle u grad Raku, takođe na sjeveru Sirije, i uspostavile nekoliko kontrolnih punktova
2813 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Sirije, Foto: Beta-AP
Detalj iz Sirije, Foto: Beta-AP

Sirijska vojska ušla je u kurdski grad Kobani na sjeveru Sirije, na granici s Turskom, javila je danas televizija Al Majadin.

Taj kanal navodi da sirijska vojska razmješta snage u Kobaniju, udaljenom oko 150 kilometara od Alepa, i u njegovim predgrađima, prenosi TASS.

Kanal Al Majadin javio je ranije danas da su sirijske snage ušle u grad Raku, takođe na sjeveru Sirije, i uspostavile nekoliko kontrolnih punktova.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih boraca na severu Sirije, pošto su se SAD, saveznici Kurda, povukle iz te oblasti. Cilj te turske operacije je stvaranje tampon zone radi zaštite turske granice.

Tražeći novog zaštitnika posle povlačenja SAD, kurdske vlasti na sjeveru Sirije postigle su dogovor s vladom sirijskog predsjednika Bašara Asada, čije su snage u nedjelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.