KAZAO DA JE AMERIČKA VOJSKA U NAJVEĆOJ MJERI NAPUSTILA OBLAST NA SJEVERU SIRIJE

Tramp: Ovo nije između nas i Turske, tamo ima puno pijeska, pa imaju sa čim da se igraju

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih boraca na sjeveru Sirije, pošto su se SAD, saveznici Kurda, povukle iz te oblasti
3727 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
17.10.2019. 07:33h

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je juče da je američka vojska u najvećoj mjeri napustila oblast na sjeveru Sirije u kojoj je Turska izvršila ofanzivu.

On je dodao da "ovo nije između Turske i SAD kao što bi neki glupi ljudi željeli da vjerujete" i  da je više nego spreman da pusti sukobljene strane da se bore u toj oblasti.

"Tamo ima puno pijeska pa imaju sa čim da se igraju", rekao je Tramp reporterima nakon sastanka sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom.

On je rekao da Kurdi, koji su ga optužili za izdaju, imaju zaštitu u Siriji, da "znaju da se bore. Uzgred, oni nijesu andjeli". Tramp je rekao da su sirijski kurdski borci, koje Ankara smatra teroristima, opasniji od Islamske države.

Matarela je rekao da je zabrinut zbog turske ofanzive koja će, kako je naveo, "otvoriti novi prostor" za džihadiste Islamske države.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih boraca na sjeveru Sirije, pošto su se SAD, saveznici Kurda, povukle iz te oblasti. Cilj te turske operacije je stvaranje tampon zone radi zaštite turske granice.

Tražeći novog zaštitnika poslije povlačenja SAD, kurdske vlasti na sjeveru Sirije postigle su dogovor s vladom sirijskog predsjednika Bašara Asada, čije su snage u nedjelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.