NAVODI IZVORA BLISKIH TURSKOM PREDSJEDNIKU

BBC: Erdogan bacio Trampovo pismo u kantu

Tramp je 9. oktobra, nakon što su američke trupe izvučene iz Sirije, uputio pismo predsjedniku Turske
3022 pregleda 1 komentar(a)
Tramp i Erdogan, Foto: AP, AP, AP
Tramp i Erdogan, Foto: AP, AP, AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bacio je pismo američkog predsjednika Donalda Trampa "u kantu za smeće", rečeno je za BBC.

Tramp je 9. oktobra, nakon što su američke trupe izvučene iz Sirije, uputio pismo Erdoganu. Izvori bliski turskom predsjedniku rekli su za BBC da je on pismo "odbacio", prenosi RTS.

"Predsjednik Erdogan je primio pismo, temeljno ga pročitao, odbio i bacio u kantu za smeće", navode izvori.

Na dan kada je pismo primljeno, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv snaga koje predvode Kurdi.

Republikanci protiv Trampove odluke 

Tramp se suočio sa ozbiljnom kritikom zbog povlačenja trupa, za šta kritičari kažu da je dalo zeleno svjetlo Turskoj za pokretanje vojnog napada.

Veliki dio kritika proizašao je iz Trampove stranke – u rijetkom dvostranačkom odricanju, 129 članova predsjedničke Republikanske stranke u Predstavničkom domu pridružilo se demokratama da bi formalno odbilo taj potez glasanjem u srijedu.

Ranije u srijedu, predsjednik Tramp je rekao da SAD ne bi trebalo da se miješaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to "nije naša granica", a za bivše saveznike SAD Kurde izjavio da "nisu anđeli". 

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na sjeveru Sirije prošle nedjelje kako bi potisnuli sa granice pripadnike sirijske kurdske milicije, zvane Jedinice za zaštitu naroda (IPG).

Žele da stvore "sigurnu zonu" u koju će do dva miliona Sirijaca izbjeglica moći ponovo da se preseli.

Kurdske snage su bile saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji i postoji bojazan da bi destabilizacija mogla dovesti do ponovnog uspona džihadista.