Tramp se sastao s Netanjahuom: Možda će doći u Jerusalim na otvaranje ambasade SAD

Tramp je izrazio uvjerenje da Palestinci namjeravaju da se vrate pregovaračkom stolu i da " neće biti mira ako se ne vrate"
9 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Donald Trapm, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Donald Trapm, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 18:50h

Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će možda posjetiti Izrael u maju povodom otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu.

On se danas sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Bijeloj kući i ocijenio da odnosi između dvije zemlje “nikada nisu bili tako dobri”. Američki lider je rekao novinarima da ambasadu namjerava da izgradi brzo.

Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim samo kao izraelski glavni grad, što je Izrael pozdravio. Taj potez je međutim razljutio Palestince i arapske zemlje, pa i šire čitav muslimanski svijet.

Potom je najavio da će preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim brže nego što se očekivalo, već u maju ove godine da se poklopi sa 70. godišnjicom proglašenja nezavisnoti Izraela.

Sada je Netanjahuu rekao da će doći ”ako može” i da se njegovo priznanje Jerusalima "poštuju u velikom dijelu svijeta", prenijela je agencija Asošiejted pres.

Tramp je izrazio uvjerenje da Palestinci namjeravaju da se vrate pregovaračkom stolu i da " neće biti mira ako se ne vrate."

Netanjahu je Trampovo priznanje Jerusalima uporedio s odlukom persijskog Kira Velikog da okonča izgnanstvo Jevreja u Vavilonu, Balfurovom deklaracijom od prije sto godina i priznanjem države Izrael američkog predsjednika Harija Trumana 1948.

On se potom osvrnuo na Iran, rekavši da je to “najveći izazov na Bliskom istoku” i da se “mora zaustaviti”.

Očekivalo se da će dvojica lidera razgovarati o ultimatumu SAD evropskim silama da izmijene nuklearni sporazum s Islamskom Republikom Iran i da Netanjahu ponovo upozori na opasnost vojnog učvršćivanja Irana u susjednoj Siriji i izgradnji iranskih fabrika raketa u Libanu.

Ovo je peti sastanak dvojice lidera za godinu dana i prvi otkako je Tramp priznao Jerusalim kao prijestonicu Izraela, što je Netanjahu danas naglasio po dolasku u Bijelu kuću sa suprugom Sarom.

Bonus video: