Pens "u diplomatskoj ofanzivi" u Ankari, traži zaustavljanje ofanzive protiv Kurda

Ranije u sredu, predsjednik Tramp je rekao da SAD ne bi trebalo da se miješaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to "nije naša granica", a za bivše saveznike SAD Kurde izjavio da "nisu anđeli"
1445 pregleda 2 komentar(a)
Pens i Erdogan, Foto: Reuters
Pens i Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2019. 15:27h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom, sa kojim je razgovarao o vojnoj operaciji u Siriji, saopšteno je iz turskog predsjedništva.

Rojters navodi da se očekuje da će Pens tražiti od turske da zaustavi ofanzivu protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Donald Tramp zaprijetio Ankari sankcijama.

Ranije je najavljeno da Pens u Ankaru ide sa državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom Bijele kuće za bezbjednost Robertom O'Brajenom.

Tramp suočio se sa ozbiljnom kritikom zbog povlačenja trupa, za šta kritičari kažu da je dalo zeleno svjetlo Turskoj za pokretanje vojnog napada.

Ranije u sredu, predsjednik Tramp je rekao da SAD ne bi trebalo da se miješaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to "nije naša granica", a za bivše saveznike SAD Kurde izjavio da "nisu anđeli".

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na sjeveru Sirije prošle nedjelje kako bi potisnuli sa granice pripadnike sirijske kurdske milicije, zvane Jedinice za zaštitu naroda (IPG).

Bonus video: