Stoltenberg o Putinovoj objavi o nuklearnom oružju: Naravno da smo zabrinuti

Stoltenberg je ocijenio da je Putinov govor u skladu sa "šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susjedne Ukrajine"
63 pregleda 8 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 20:52h

Generalni skeratar NATO Jens Stoltenberg kaže da je objava Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju "dio obnovljene ruske samouvjerenosti na koju Zapad već odgovara", prenosi Tanjug.

"Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju", rekao je Stoltenberg tokom posjete Bagdadu, prenosi Rojters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podsjeća britanska agencija.

Stoltenberg je danas ocijenio da je Putinov govor u skladu sa "šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susjedne Ukrajine".

"Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, dio je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat", istakao je generalni sekretar Alijanse.

ako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu "raketa za raketu, oružje za oružje, već - odgovara".

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedjeljnom objavom.

Bonus video: