Sljedeći samit G7 u Trampovom klubu na Floridi

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Mik Malvejni je rekao da Tramp neće profitirati od korištenja njegove imovine i stao je u odbranu te odluke. Rojters podsjeća da je predsjednik suočen sa kritikama i kongresnim istragama povodom finansija i potencijalnog sukoba interesa
1423 pregleda 1 komentar(a)
Trampov golf klub, Foto: Alex Sanz
Trampov golf klub, Foto: Alex Sanz

Američki predsjednik Donald Tramp će biti domaćin samita Grupe sedam sljedeće godine u jednom od njegovih posjeda blizu Majamija, saopštila je danas Bijela kuća, a prenio Rojters.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Mik Malvejni je rekao da Tramp neće profitirati od korištenja njegove imovine i stao je u odbranu te odluke. Rojters podsjeća da je predsjednik suočen sa kritikama i kongresnim istragama povodom finansija i potencijalnog sukoba interesa.

Malvejni je rekao novinarima da će se samit održati u ljetovalištu i golf klubu u Doralu 10-12. juna 2020, i da je administracija odabrala Trampov rizort nakon što je razmotrila oko 12 potencijalnih lokacija u drugim državama SAD.

„Doral je fizički daleko najbolji objekat za taj sastanak. Skoro kao da su izgradili taj objekat za taj događaj,“ rekao je na konferenciji za novinare.

Malvejni je dodao da domaćin neće imati korist od događaja i da će se korištenjem Trampove lokacije uštedjeti milioni dolara i da je jefitnijia od ostalih koje su razmatrane. Tramp stalno napada Džoa Bajdena, vodećeg predsjedničkog kandidata demokrata, oko poslovnih veza njegovog sina u Ukrajini i Kini. Predsjednik SAD to opisuje kao korupciju, ne iznoseći dokaze.

Na pitanje kako se to što predsjednik koristi privatni posjed za organizovanje zvaničnih vladinih događaja razlikuje od Trampovih navoda protiv Bajdenovih, Malvejni je rekao novinarima da neće biti nikakvog profita i da je porodica zaradila novac prije nego što je Tramp postao predsjednik u januaru 2017.

Tramp kaže da ne učestvuje u svakodnevnom poslovanju njegove privatne kompanije i da njegovi sinovi upravljavljaju biznisom.

Bonus video: