tramp: milioni života će biti spaseni

Pens i Erdogan postigli dogovor o prekidu vatre na sjeveru Sirije

Na konferenciji za medije Pens je rekao da su postigli dogovor prema kojem će Turska zaustaviti operaciju u Siriji, kako bi se omogućilo povlačenje sirijske kurdske milicije, zvane Jedinice za zaštitu naroda, u narednih 120 časova
7083 pregleda 6 komentar(a)
Pompeo i Pens, Foto: Reuters
Pompeo i Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2019. 20:31h

Potpredsjednik SAD Majk Pens kaže da je sa turskim predsjednikom Erdoganom postigao dogovor o prekidu vatre na sjeveru Sirije. Tramp kaže da će zahvaljujući tom dogovoru "milioni života biti spaseni".

Potpredsjednik SAD Majk Pens sastao se danas sa turskim predsjednikom u Ankari.

Na konferenciji za medije je rekao da su postigli dogovor prema kojem će Turska zaustaviti operaciju u Siriji, kako bi se omogućilo povlačenje sirijske kurdske milicije, zvane Jedinice za zaštitu naroda, u narednih 120 časova.

Prema tom dogovoru, uspostaviće se bezbjednosna zona široka 32 kilometra.

Pens je rekao da dogovor predstavlja veliki doprinos odnosima Vašingtona i Ankare i da sankcije neće biti uvedene ako se dogovor sprovede u djelo.

"Radićemo zajedno kako bismo implementirali dogovor", rekao je Pens. 

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je komplikovanim diplomatskim rječnikom da je dogovoren prekid vatre i uspostavljanje bezbjednosne zone na sjeveru Sirije. Rekao je da će zaplijeniti teško naoružanje i "uništiti kurdske baze" u toj oblasti, prenosi RTS pisanje Rojtersa.

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da iz Turske stižu "sjajne vijesti".

"Sjajne vijesti iz Turske. Uskoro konferencija za medije sa potpredsednikom (Majkom Pensom) i državnim sekretarom (Majkom) Pompeom. Hvala Erdoganu. Milioni života biće spaseni", naveo je Tramp.

Preporučujemo za Vas