bivši lider sssr pozvao moskvu i vašington da razgovaraju

Gorbačov: Svijet klizi prema opasnom periodu militantne politike

"Postoje opasni trendovi - i svi su jasno vidljivi. Izdvojio bih dva. Zanemarivanje međunarodnog prava i militarizacija svjetske politike", rekao je Gorbačov
1185 pregleda 2 komentar(a)
Gorbačov, Foto: FoNet/AP
Gorbačov, Foto: FoNet/AP

Posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov upozorio je danas da svijet klizi prema opasnom periodu militantne politike i pozvao je Moskvu i Vašington da se hitno posvete pregovorima o kontroli nuklearnog naoružanja.

Gorbačov, čije su demokratske reforme i nastojanje da se ograniči naoružavanje 1980-ih pomogli završetku Hladnog rata, to je rekao za list Izvjestja dva mjeseca nakon što je prestao važiti nuklearni sporazum (INF) potpisan 1987.

"Postoje opasni trendovi - i svi su jasno vidljivi. Izdvojio bih dva. Zanemarivanje međunarodnog prava i militarizacija svjetske politike", rekao je Gorbačov.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se u avgustu iz sporazuma o zabrani nuklearnih raketa srednjeg dometa optužujući Moskvu za kršenje sporazuma i potom testirao raketu dometa koji je bio zabranjen tim sporazumom.

Moskva je demantovala da je kršila sporazum, no ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija sada nema opcije nego proizvesti ranije zabranjene rakete kako bi se osigurala.

Posljednji veliki američko-ruski sporazum o ograničenju nuklearnog oružja Novi START prestaje važiti 2021.

On ograničava broj strateških nuklearnih glava dvije najveće nuklearne sile.

Putin je rekao da je Moskva sprema produžiti taj sporazum, no smatra da SAD odbija primjereno se posvetiti tom pitanju.

Američki zvaničnici kažu kako bi se mogao zamijeniti drugim sporazumom kad istekne.

Gorbačov (88) je rekao da su zbog propasti INF-a hitno potrebni novi američko-ruski pregovori. Iako Gorbačov nema direktan uticaj u Vašingtonu i Moskvi, njegovo mišljenje još ima težinu.

"Pokazalo se da je ovaj sporazum najvažniji stub strateške stabilnosti. Trebaju nam pregovori da ne bi njegova propast povećala opasnost od rata", rekao je Gorbačov.