demonstracije izbile zbog povećanja cijena javnog prevoza

Vanredno stanje u Čileu nakon sukoba i nasilja na protestima

"Proglasio sam vanredno stanje i, u okviru toga, imenovao sam generala Havijera Iturijagu del Kampa na čelo nacionalne odbrane, u skladu sa zakonima koji se tiču vanrednog stanja", naveo je sinoć predsjednik Sebastijan Pinjera
908 pregleda 0 komentar(a)

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera proglasio je vanredno stanje u glavnom gradu Santjagu i jednom vojniku dao zadatak da uspostavi red i mir posle nasilja i sukoba koji su izbili tokom protesta protiv povećanja cijena gradskog prevoza.

"Proglasio sam vanredno stanje i, u okviru toga, imenovao sam generala Havijera Iturijagu del Kampa na čelo nacionalne odbrane, u skladu sa zakonima koji se tiču vanrednog stanja", naveo je sinoć Pinjera u poruci iz predsjedničke palate.

Santjago je bio tokom većeg dijela dana bio poprište sukoba policije demonstranata.

Policija je blokirala pristup svim stanicama metroa, a zapaljene su zgrade elektrodistributivne kompanije Enel i jedna filijala Banke Čilea. Vatrogasci su ugasili požare.

Jedan supermarket je opljačkan a na više stanica metroa su bačeni molotovljevi kokteli.

Detalj sa ulica Santijaga
Detalj sa ulica Santijaga(Foto: Reuters)

Prije nego što su kordoni policije blokirali stanice, pojavio se poziv građanima da se podzemnom željeznicom voze bez karte, u znak protesta protiv povećanja cijena karte s 800 na 830 pezosa (nešto preko jednog eura) nakon što je prethodno poskupljenje bilo u januaru.

Ukupno su napadnute 164 stanice, a saopšteno je da je metro zatvoren jer usljed oštećenja ne postoje minimalni bezbjednosni uslovi za putnike i zaposlene.

Metroom u Santjagu dnevno putuje oko tri miliona ljudi.

Detalj sa ulica Santijaga
Detalj sa ulica Santijaga(Foto: Reuters)

U drugim djelovima grada je policija upotrebila vodeni top i suzavac.

Pinjera je demonstrante nazvao delikventima i rekao da se "ne radi o protestu nego o kriminalu"

Preporučujemo za Vas