dijas kanel osudio američku odluku

Nove američke sankcije Kubi

Ministarstvo trgovine je navelo da poništava postojeće dozvole za iznajmljivanje aviona kubanskim državnim avioprevoznicima i da neće izdavati nove. Sankcije će takođe obuhvatiti i više strane robe koja sadrži američke djelove
606 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD su uvele nove sankcije Kubi zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji ali i zbog podrške Havane predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Ministarstvo trgovine je navelo da poništava postojeće dozvole za iznajmljivanje aviona kubanskim državnim avioprevoznicima i da neće izdavati nove. Sankcije će takođe obuhvatiti i više strane robe koja sadrži američke djelove.

Navedeno je da te mjere treba da kazne kubansku vladu zbog represije nad svojim građanima i zbog podrške vladi Venecuele, optužene za kršenje ljudskih prava i razaranje ekonomije.

"Ovaj akt ministarstva trgovine šalje novu jasnu poruku kubanskom režimu - odmah moraju prestati sa svojim rušilačkim ponašanjem kod kuće i u inostranstvu", naveo je ministar trgovine Vilbur Ros.

Kubanski predsjednik Migel Dijas Kanel je osudio američku odluku i na Tviteru je nazvao "nehumanom, surovom, nefer i genocidnom".

Odnosi SAD i Kube su se pogoršali od ulaska Donalda Trampa u Bijelu kuću. Njegova vlada je ograničila putovanja na Kubu i uvela nove ekonomske sankcije.

Preporučujemo za Vas