Rizik za Evropu: Teroristi Islamske države mogu da pobjegnu

Turski režim je pod oštrim međunarodnim kritikama zbog invazije na sjever Sirije i to ne samo zbog humanitarnih posljedica
2708 pregleda 1 komentar(a)
Borci sirijske opozicije koje podržava Turska, Foto: Reuters
Borci sirijske opozicije koje podržava Turska, Foto: Reuters

U kurdskim zatvorima na sjeveru Sirije je navodno je oko 12.000 terorista Islamske države. Više stotina njih je već iskoristilo tursku invaziju da pobjegne. Šta će biti sa ostalima?

Stručnjaci kažu da je ovo rizik za Evropu.

Borbe traju iako je Ankara, pod pritiskom Vašingtona, pristala na petodnevni prekid vatre.

Turski režim je pod oštrim međunarodnim kritikama zbog invazije na sjever Sirije i to ne samo zbog humanitarnih posljedica.

Naime, od početka ofanzive vlada zabrinutost da bi uhapšeni borci Islamske države i njihove porodice mogli da iskoriste priliku da pobjegnu iz kurdskih zatvora.

U zatvorima i logorima usred borbene zone nalazi se oko 12.000 zarobljenih boraca Islamske države, među kojima je 3.000 stranaca.

Neki su već iskoristili trenutak: prema podacima kurdske autonomne uprave, iz jednog logora pobjeglo je skoro 800 pripadnika džihadističkih paravojski – tome su prethodili turski vazdušni napadi u neposrednoj blizini zatvora.

I predstavnici američke administracije su zabrinuti zbog mogućeg bijega terorista u sijenci vojne operacije.

U telefonskom razgovoru prije ofanzive je Donald Tramp upozorio turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da bi Turska u slučaju ofanzive morala da preuzme odgovornost za uhapšene pripadnike Islamske države.

Bez strategije u Turskoj…

Međutim, Ankara nije svjesna odgovornosti, smatra Murat Demir Sejrek iz Evropske fondacije za demokratiju. "Ako bi Turska željela da dokaže da joj je stalo do borbe protiv Islamske države, onda bi bilo prikladno da svijetu predstavi strategiju."

Izjave turskog predsjednika su do sada bile prilično zagonetne. "Borci Islamske države se ne nalaze samo u Raki, već i na sjeveru Sirije. Tamo ćemo ih pohvatati. Svi oni koji su iz inostranstva biće poslani nazad – bez obzira što Francuzi i Njemci govore 'ne šaljite nam ih nazad'“, rekao je Erdogan u utorak.

Nepregledna situacija u Siriji imaće uticaja na Evropu jer raste opasnost od terorizma, smatra Tomas Renard iz Egmont instituta u Briselu. "Mi smo nanijeli poraz kalifatu Islamske države. Uspjeli smo da uhapsimo skoro polovinu boraca Islamske države i tako smo smanjili prijetnje. Ali sada, kada mogu da pobjegnu, naravno da raste rizik da će Islamska država ponovo ojačati."

…ali i u Evropi

Kako se odnositi prema evropskim građanima koji se nalaze u sirijskim i iračkim zatvorima i koji se nakon raspada kalifata radikalizovani vraćaju u domovine?

Renard smatra da pojedini uhapšeni sad još više mrze Zapad nego ranije. "Neki od njih su mučeni, njihova djeca su zatvorena u logorima u teškim uslovima."

Ovaj ekspert kaže da je moguće da su mnogi iskoristili boravak u zatvoru da uspostave još više kontakata u džihadističkom miljeu.

Sagovornik Dojče velea naglašava da, osim Turske, ima razloga za kritiku i na računa evropskih zemalja koje odbijaju da prime svoje državljane iz redova Islamske države i sude im kod kuće.

"Mora se obezbijediti da pripadnici Islamske države budu izvedeni pred lice pravde i nakon odslužene kazne više ne predstavljaju opasnost. Ono što nije bilo moguće u Siriji i Iraku, moralo bi da se uradi u evropskim zemljama", kaže Renard.

Bonus video: