U SKLADU SA DOGOVOROM

Turska pozvala SAD da utiču na povlačenje Kurda sa sjeveroistoka Sirije: "Bez incidenata"

"Stalno nam je do tog dogovora. On predviđa njihov odlazak (kurdskih snaga) u roku od pet dana i tražimo od američkih kolega da iskoriste svoj uticaj kako bi oni (kurdski borci) otišli bez incidenata", rekao je portparol turskog predsjedništva Ibrahim Kalin agenciji Frans pres
898 pregleda 1 komentar(a)
Sirijski pobunjenici koje podržava Turska, Foto: Reuters
Sirijski pobunjenici koje podržava Turska, Foto: Reuters

Turska je danas pozvala Sjedinjene Američke Države (SAD) da utiču na povlačenje kurdskih snaga sa sjeveroistoka Sirije "bez incidenata", u skladu sa dogovorom o okončanju turske ofanzive u tom dijelu Sirije, izjavio je portparol turskog predsjedništva Ibrahim Kalin.

"Stalno nam je do tog dogovora. On predviđa njihov odlazak (kurdskih snaga) u roku od pet dana i tražimo od američkih kolega da iskoriste svoj uticaj kako bi oni (kurdski borci) otišli bez incidenata", rekao je Kalin agenciji Frans pres.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da će Turska nastaviti ofanzivu u sjeveroistočnoj Siriji ukoliko sporazum sa Vašingtonom o povlačenju kurdskih snaga sa tog područja ne bude u potpunosti primijenjen.

"Ako uspije, uspije. Ako ne, smrvićemo teroriste dva sata pošto prekid vatre bude okončan", rekao je Erdogan.

Prekid vatre stupio je na snagu u četvrtak uveče kako bi Kurdi mogli da se povuku sa sjeveroistoka Sirije.

Primirje traje do utorka.

Kurdske i turske snage u Siriji se međusobno optužuju za kršenje tog primirja.

Preporučujemo za Vas