FOTO "Bolje mrtav nego crven": Protest u Hongkongu, policija bacila suzavac

Kako prenosi agencija Rojters, mnogi od učesnika nose maske, a marš demonstranata kroz distrikt Kovlun testiraće snagu prodemokratske kampanje nakon četiri mjeseca od početka nemira
1030 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2019. 11:02h

Policija u Hongkongu bacila je ispalila je suzavac na demonstrante koji su na nju bacali molotovljeve koktele na današnjem protestu koji je zabranjen.

Više hiljada demonstranata, od kojih su mnogi nosili maske, uprkos nedavno uvedenoj zabrani pokrivanja lica na javnim okupljanjima, preplavilo je ulice Hongkonga, iako je policija zabranila skup, prenosi Tanjug.

"Oslobodite Hongkong", pisalo je na transparentima koje su nosili učesnici protesta, a na jednom zidu oslikan je grafit sa natpisom "Bolje mrtav nego crven", prenosi Rojters.

Policija je proglasila marš u okrugu Kaulun nelegalnim.

Oblast Kauluna je mjesto gdje je došlo do najvećih sukoba proteklih sedmice, a duž rute marša uvedene su oštre bezbjednosne mjere, metro stanice su zatvorene, a policija je postavila i vodene topove na ulicama.

Vlasti Hongkonga pojačale su danas mjere bezbjednosti uoči protesta koji policija nije odobrila.

Protest je najavljen nakon što je, na jučerašnjem skupu, izboden jedan demonstrant koji je dijelio letke.

Policija je uhapsila osumnjičenog mladića.

Pristalice pokreta Građanski front za ljudska prava su se okupile na šetalištu uz obalu.

Mnogi nose maske u znak protivljenja zabrani vlade da se na javnim skupovima nose maske.

Organizatori kažu da će se marš nastaviti uprkos tome što ga policija nije odobrila, pozivajući se na rizike po javnu bezbjednosti.

Oni su dodali Ustav Hongkonga garantuje pravo na protest.

"Ne mislimo da zato što policija nije odobrila ne treba da nastavimo sa protestima", rekao je novinarima Figo Čan, potpredsjednik Građanskog fronta za ljudska prava i dodao da vjeruje da će veliki broj ljudi izaći na ulice.

Protesti u Hongkongu traju već pet mjeseci, a izazvani su spornim zakonom o izručivanju zatvorenika Kini.

Iako je zakon pod pritiskom poništen, demonstranti su nastavili da na ulicama traže više samostalnosti od Kine, više demokratije i smjenu trenutne šefice Vlade Keri Lam.

Galerija

Bonus video: