Pens: Podržavaćemo Izrael ako ga napadne Iran

Pens je rekao i da će SAD djelovati protiv iranske agresije u drugim arenama
4 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2018. 08:42h

Potpredsjednik SAD Majk Pens je najavio da će njegova zemlja podržavati Izrael ako ga napadne Iran.

"Opasne provokacije neće ostati bez reakcije od strane Izraela, Amerike i naših saveznika", rekao je Pens kasno sinoć u obraćanju na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom on je upozorio da ako taj dokument ne bude izmijenjen u narednim mjesecima SAD će se iz njega momentalno povući, prenijeli su izraelski mediji.

Pens je rekao i da će SAD djelovati protiv iranske agresije u drugim arenama.

"Nećemo dozvoliti da poraz Islamske držve postane pobjeda za Iran", rekao je američki potpredsjednik , dodavši da SAD "nikada neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je u nedjelju doputavao u SAD i u ponedjeljak se sastao u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trampom danas će govoriti na skupu AIPAC-a.

On je pred radni ručak s Trampom rekao da je Iran "najveći izazov na Bliskom istoku" i da se "mora zaustaviti".

Poslije toga Netanjahu je u obraćanju izraelskim novinarima naveo da je Iran bio glavna tema njegovih razgovora s Trampom, a da su odnosima s Palestincima posvetili tek jednu četvrtinu vremena.

On je njih optužio da "pokušavaju da pobjegnu od pregovora, ili u najmanju ruku ne žure ka (pregovaračkom) stolu", kako je rekao.

Bonus video: