UPUTILI SE KA ISTOKU

Američke snage se povukle iz svoje najveće baze na sjeveru Sirije

Ovo je prvo povlačenje američkih trupa iz oblasti uz granicu Turske na sjeveru Sirije od 7. oktobra kada je to najavio američki predsjednik Donald Tramp
1475 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sirije, Foto: BETA/AP
Detalj iz Sirije, Foto: BETA/AP

Američke snage su se danas povukle iz svoje najveće baze na sjeveru Sirije, objavila je jedna NVO, dok je jedan turski vojnik poginuo u sporadičnim borbama koje traju uprkos primirju između kurdskih snaga i pro-turskih grupa u tom regionu.

Prije nedjelju dana, Sjedinjene Američke Države (SAD) su objavile povlačenje 1.000 američkih vojnika raspoređenih na sjeveru i istoku Sirije tokom rata.

Pet dana ranije počela je turska ofanziva na glavnu kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG).

To je prvo povlačenje američkih trupa iz oblasti uz granicu Turske na sjeveru Sirije od 7. oktobra kada je to najavio američki predsjednik Donald Tramp.

Ta najava je utrla put turskoj ofanzivi koja je u četvrtak zaustavljena uz krhki prekid vatre, proglašen na zahtjev Vašingtona.

Danas je pod američkim zastavama više od 70 oklopnih vozila s vojnom opremom i u pratnji helikoptera prošlo međunarodnim putem kroz grad Tal Tamr, vidio je dopisnik AFP-a.

Po Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR), konvoj se povukao iz baze Sarine kod grada Kobanea i uputio se ka istoku.

Posljednjih dana, Amerikanci su se povukli iz tri druge baze, uključujući i ključni grad Manbidž i još jedan, kod turske granice.

Tako su od danas sve baze u provincijama Raka i Alepo "prazne", u njima više nema američkog vojnog prisustva, rekao je Ramo Abdel Rahman iz SOHR.

SAD i dalje drže pozicije u provincijama Deir Ezor i Hasake, rekao je on.

Od pokretanja ofanzive 9. oktobra, turske snage i njihovi sirijski saradnici su osvojili pojas uz granicu od 120 kilometara između Tal Abiada i Ras al-Aina.

U ofanzivi je poginulo 114 civila, a pobjeglo je 300.000, navodi OSDH.

U borbama i bombardovanju je poginulo i 256 pripadnika Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kojima su dominirali Kurdi, a u turskim i proturskim snagama 196 boraca.

Borbe i sporadična pucnjava između zaraćenih frakcija na zapadnom i sjeverozapadnom dijelu Ras al Aina, traju i danas, navodi isti izvor.

Od četvrtka, kurdske snage i Turska razmjenjuju optužbe za kršenje sporazuma o primirju.

Preporučujemo za Vas