HARIRI MJERE OPISAO KAO "FINANSIJSKI PUČ"

Vlada Libana usvojila opsežne reforme, masovni protesti nastavljeni

Dok je Haririjev govor uživo prenošen na svim lokalnim televizijskim stanicama, hiljade demonstranata okupljenih u centru Bejruta skandirale su "Narod želi da obori režim", kao i prethodnih dana
309 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Libanu, Foto: Reuters
Sa protesta u Libanu, Foto: Reuters

Vlada Libana usvojila je danas opsežne reforme u nadi da će umiriti desetine hiljada ljudi koji danima protestuju zbog vladinog rješavanja ekonomske krize i traže ostavku premijera Saada Haririja.

Hariri je usvojene mjere opisao kao "finansijski puč", rekavši da nijedna vlada u istoriji Libana nije preduzela takve korake.

Poslije gotovo petočasovne vanredne sjednice vlade, Hariri je rekao novinarima da je njegov kabinet usvojio budžet za 2020. godinu, sa deficitom od 0,6 odsto, bez novih poreza.

On je kazao da će plate najviših zvaničnika, uključujući poslanike, biti prepolovljene u sklopu paketa ekonomskih reformi, i dodao da će centralna banka Libana i bankarski sektor pomoći da deficit bude smanjen za oko 3,4 milijarde dolara.

Vlada je odobrila i ukidanje nekoliko državnih institucija, uključujuči Ministarstvo informisanja.

Haririjev kabinet je odlučio i da izdvoji milione dolara za pomoć siromašnim porodicama.

Dok je Haririjev govor uživo prenošen na svim lokalnim televizijskim stanicama, hiljade demonstranata okupljenih u centru Bejruta skandirale su "Narod želi da obori režim", kao i prethodnih dana.

Na jučerašnjim masovnim protestima širom zemlje učestvovale su stotine hiljada ljudi. Protesti su počeli u četvrtak, kada se pojavila vest da je jedna od mera koje vlada planira da uvede porez na pozive putem aplikacije WhatsApp, ali su se ubrzo pretvorili u opšti revolt protiv cijele političke elite.

Najmasovniji protesti u Libanu od 2015. godine prijete da dodatno destabilizuju zemlju s ekonomijom na ivici kolapsa i jednim od najvećih dugova na svijetu.

Preporučujemo za Vas