ROK ISTIČE U SRIJEDU

Netanjahu vraća mandat, nije uspio da formira vladu

Predsjednik Rivlin je saopštio da namjerava da zaduži Benija Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba, da on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.
771 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu (u sredini), Foto: AP
Netanjahu (u sredini), Foto: AP
Ažurirano: 21.10.2019. 20:36h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obavijestio je večeras izraelskog predsjednika Ruvena Rivlina da mu vraća mandat, koji mu je povjerio da obrazuje vladu nakon parlamentarnih izbora 17. septembra, jer u tome nije uspio.

"Otkako sam dobio mandat radio sam neumorno da osnujem široku vladu nacionalnog jedinstva. To je ono što narod želi", poručio je Netanjahu na video snimku na svom Fejsbuk nalogu.

On je, međutim, dodao da napori da "dovede (Benija) Ganca za pregovarački sto i spriječi još jedne izbore" nisu urodili plodom, jer je taj lider saveza partija centra Plavo-bijelo (Kahol Lavan) to stalno odbijao.

Predsjednik Rivlin je saopštio da namjerava da zaduži Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba, da on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.

Na raspolaganju će imati 28 dana.

Očekuje se da će Rivlin svoju odluku zvanično saopštiti u naredna 72 sata, odnosno do četvrtka uveče, prenijeli su izraelski mediji. Drugi čovjek u savezu Plavo-bijelo, Jair Lapid, izjavio je da "Bibi još jednom nije uspio", koristeći  Netanjhuov nadimak i ocijenivši da se to dešava u nizu.

Partija Plavo-bijelo je saopštila da je sada vrijeme za akciju i da je "Kahol Lavan odlučan da obrazuje liberalnu vladu nacionalnog jedinstva predvođenu Benijom Gancom za koju je narod glasao prošlog mjeseca".

Taj savez partija je osvojio 33 poslanička mandata od ukupno 120, jedan više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Međutim, i Ganc i Netanjahu su bili daleko od osiguranja potrebne većine od 61 poslanika.

Rivlin je ipak Netanjahuu dao mandat da obrazuje vladu jer je njega podržalo 55 poslanika, jedan više nego Ganca.

Netanjahuu rok za formiranje vlade ističe u srijedu.

Ukoliko ni Ganc ne uspije u tome, bilo koji poslanik koga podrži najmanje 61 član Kneseta biće sljedeći koji će dobiti takav mandat.

Septembarski izbori bili su drugi u Izraelu ove godine, što se još nikada nije desilo od osnivanja države 1948. godine, a moglo bi se desiti da se ponovo glasa za nekoliko mjeseci.

Posle izbora u aprilu Netanjahu je takođe dobio mandat da obrazuje vladu, ali mu to nije pošlo za rukom ni poslije produženja roka od 28 dana na dvije nedjelje.

Ganc se zalaže za nacionalno jedinstvo, ali neće da bude u vladi sa Netanjahuom, kome prijete optužnice za korupciju.

Netanjahu ima podršku vjerskih i desničarskih partija, a Ganca je podržao savez arapskih partija Zajednička lista, zapravo deset od 13 poslanika iz tog saveza, ali oni ne bi ušli u vladu.

Lider nacionalističke stranke Izrael naš dom (Izrael bejtenu) Avigdor Liberman sa osam poslaničkih mandata nije podržao ni Ganca ni Netanjahua za premijera, a smatran je ključnim faktorom za obrazovanje vlade.

Liberman kaže da je za vladu jedinstva u kojoj neće biti vjerskih i ultradesnih stranaka.

Preporučujemo za Vas