UOČI SAMITA U SOČIJU

Rusko oružje i plaćenici u Africi

Uoči samita sa afričkim liderima u Sočiju, Putin jasno predstavio planove za širenje ruskog uticaja i poslovanja u Africi
2426 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Angole Joao Lorenco sa Putinom u Johanesburgu u julu 2018, Foto: Voanews.com
Predsjednik Angole Joao Lorenco sa Putinom u Johanesburgu u julu 2018, Foto: Voanews.com

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pojačao je napore za širenje uticaja u Africi uoči samita sa afričkim liderima, rekavši da Moskva može ponuditi pomoć i da neće tražiti ništa zauzvrat za razliku od, kako je kazao, eksploatišućeg Zapada.

Kremlj je saopštio da očekuje da 47 afričkih lidera prisustvuje samitu u Sočiju koji će se održati 23. i 24. oktobra, što je prvi rusko-afrički samit i dio je ambicioznih napora za širenje uticaja i poslovanja u Africi.

Za Moskvu, nagrada je veći politički uticaj na kontinentu koji u Ujedninenim nacijama ima 54 članice, koji je bogat mineralima i predstavlja potencijalno unosno tržište za oružje ruske proizvodnje, navodi Rojters.

Kao najveći svjetski proizvođač pšenice, Rusija takođe želi da poveća svoje zalihe žitarica i đubriva kako bi ispunila sve veću potražnju rastuće afričke populacije.

Američki zvaničnici su kazali da će se suprotstaviti sve većem političkom i ekonomskom uticaju Moskve i Kine u Africi. Kina je već duže vrijeme prisutna na afričkom kontinentu a seriju samita je počela još 2006.

U decembru prošle godine, tadašnji američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton optužio je Moskvu za „korupcionašku” i „predatorsku” praksu poslovanja i za prodaju oružja i energije u zamjenu za glasove u Ujedinjenim nacijama. Moskva je odbacila te optužbe.

Putin je juče dao do sada najjasniji prikaz svojih ambicija, upozoravajući na sve veću konkurenciju kada je u pitanju Afrike. Uzvrativši optužbe, on je optužio Zapad da zastrašuje afričke zemlje kako bi eksploatisali resurse tog kontinenta.

„Gledamo kako niz zapadnih zemalja vrši pritisak, zastrašuje i ucjenjuje suverene afričke vlade”, kazao je Putin za novinsku agenciju TASS. On nije imenovao konkretne države, ali je kazao da misli na bivše kolonijalne sile na kontinentu.

„Koriste te metode kako bi pokušali da povrate izgubljeni uticaj i dominaciju u bivšim kolonijama žureći da izvuku maksimalni profit i ekspolatišu kontinent”, kazao je on.

Putin tvrdi da je Rusija za razliku od njih spremna da pomogne bez „političkih ili drugih uslova” i da prihvati princip afričkih rješenja za afričke probleme.

Zapadni zvaničnici, međutim, tvrde da poput Kine i Rusija ima prednost u odnosu na Zapad - a to je da prodaja oružja nije uslovljenja unapređenjem ljudskih prava i vladavine.

Za vrijeme Hladnog rata, sovjetska Moskva je razvila bliske odnose sa mnogim afričkim državama, podržavajući postkolonijalne pokrete za nezavisnost. Mnoge od tih veza prekinute su nakon raspada SSSR-a 1991.

Međutim odnosi Moskve sa Afrikom sada su u usponu, kazao je Putin, ukazujući na vojne i tehnološke sporazuma o saradnji koje Rusija ima sa više od 30 afričkih država koje snabdijeva oružjem.

Tokom samita u Sočiju, čiji će domaćin pored Putina biti i egipatski lider Abdel Fatah al Sis, Rusija planira da priredi i sajam oružja predstavljajući rusko naoružanje, uključujući i odbrambeni sistem S-400, kao i drugu vojnu opremu.

Lideri država poput Angole, gdje je Rusija investirala u industriju dijamanata, i Etiopije biće među 10.000 političara i preduzetnika koji će prisustvovati samitu u Sočiju. Tu će biti i predstavnici iz Nigerije, gdje Rusi investiraju u industriju nafte i gasa i Gane. Nijedna od tih država nije imala odnose da Moskvom tokom Hladnog rata.

Međutim u oblasti trgovine, Moskva kada je u pitanju Afrika, zaostaje za konkurencijom, navodi Rojters. Rusija je saopštila da je njena trgovina sa afričkim zemljama porasla na 20 milijardi prošle godine, ali to ipak nije dovoljno da se Moskva nađe među pet najvećih trgovinskih partnera. Prvo mjesto na toj listi i dalje ima Evropska unija, nakon koje slijede Kina, Indija, SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Moskva pomaže vladama da uguše pobune

Nova uloga Rusije u regionu izbila je u centar pažnje u julu prošle godine kada su trojica ruskih novinara ubijena u Centralnoj Afričkoj Republici dok su istraživali navodno prisustvo sumnjive ruske privatne vojne kompanije poznate kao Vagner grupa.

Vagner grupa, koja se povezuje sa Jevgenijem Prigožinim poznatim pod nadimkom „Putinov kuvar”, poslala je plaćenike kako bi pomogla vladi Centralne Afričke Republike da uguši pobunu, navodi Glas Amerike.

Vlade Burkine Faso, Čada, Malija, Mauritanije i Nigera takođe navodno traže od Moskve vojnu pomoć kako bi ugušile pobune.

U Gvineji, gdje je policija prošle nedjelje usmrtila devet prodemokratskih demonstranata, ruske diplomate podržavaju napore represivnog predsjednika Alfa Kondea da promijeni ustav kako bi dobio treći mandat. Ruska aluminijumska kompanija Rusal trećinu boksita koji joj je potreban dobija iz Gvineje.