Putin i Erdogan pronašli "sudbonosno rješenje" za situaciju u Siriji

Predsjednik Rusije ponavlja da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju, kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje
5209 pregleda 15 komentar(a)
Erdogan i Putin, Foto: Reuters
Erdogan i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2019. 21:41h

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastali su se u Sočiju nekoliko sati prije isteka dogovora o prekidu vatre na sjeveru Sirije.

Sastanak Putina i Erdogana trajao je više od šest sati, a dvojica predsjednika saopštili su da su pronašli sudbonosno rješenje za situaciju na sirijsko-turskoj granici.

Erdogan je izjavio da je sa Putinom postigao dogovor da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na sjeveroistoku Sirije u roku od 150 sati.

Dodao je da će period od 150 sati - nešto više od šest dana, početi da teče sjutra u podne.

Putin ponavlja da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju, kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje, a da sirijska vlada i Kurdi treba da pregovaraju.

Erdogan kaže da je sa Rusijom postignut istorijski dogovor o sirijskim izbjeglicama i da ohrabruje deeskalaciju situacije u regionu, prenosi RTS.

Prema dogovoru, turska vojna operacija se nastavlja u ograničenom dijelu 32 kilometara od sirijske granice, a poslije toga tim područjem će patrolirati jedinice turske vojske i ruske policije.

Lavrov: Sporazum podrazumijeva prekid turske ofanzive

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da danas postignuti sporazum Rusije i Turske podrazumijeva prekid turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

Lavrov je rekao da sporazum ruskog i turskog predsjednika postignut u Sočiju znači "okončanje krvoprolića, okončanje operacije koja je izazvala kontradiktorna reagovanja u svijetu".

Bonus video: