LIDER STRANKE BIJELO-PLAVO

Izrael: Ganc dobio mandat da formira vladu, kraj za Netanjahua

Ukoliko ni Ganc ne uspije da formira vladu, to će najvjerovatnije doveti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila
1880 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelski predsjednik Ruven Rivlin danas će dati mandat lideru stranke Bijelo-Plavo Beniju Gancu da formira koalicionu vladu, saopštio je kabinet predsjednika, prenosi Tanjug.

Iz kabineta Rivlina navode da će predsjednik dati mandat Gancu za formiranje vlade pošto u tome nije uspio dosadašnji premijer Benjamin Netanijahu, prenosi Rojters.

Netanijahu je izjavio u ponedjeljak da odustaje od napora da formira novu vladu, nakon što nije uspio da obezbijedi većinu u parlamentu poslije septembarskih izbora.

Netanjahu, koji se nalazi na čelu Likud partije, rekao je da vraća mandat izraelskom predsedniku Ruvenu Rivlinu, nakon što je radio, kako kaže, "na uspostavljanju vlade širokog jedinstva", prenosi Rojters.

"Posljednjih nekoliko nedjelja pokušavao sam da dovedem Beni Ganca za pregovarački sto, da formiram vladu širokog jedinstva i izbjegnem nove izbore", rekao je Netanjahu.

Gancova stranka u krakom saopštenju navela je da je odlučna da formira liberalnu ujedinjenu vladu.

Ukoliko ni Ganc ne uspije da formira vladu, to će najvjerovatnije doveti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila.

Na izborima održanim u septembru Netanjahuov Likud je osvojio 32 mjesta u parlamentu, a partija Plavo-Belo 33, od ukupno 120 

Preporučujemo za Vas