Trudo još dvije godine ima odriješene ruke

Uprkos tome što je izgubio apsolutnu većinu, kanadski premijer obećao da će nastaviti progresivnu agendu
525 pregleda 0 komentar(a)
Trudo, Foto: Reuters, Reuters
Trudo, Foto: Reuters, Reuters

Kanadski premijer Džastin Trudo uspio je da zadrži vlast nakon tijesnog rezultata izbora u ponedjeljak na kojima je njegova vlada postala manjinska, ali njegovi saradnici predviđaju da će on moći da vlada bez problema u naredne dvije godine.

Trudo, jedan od najpoznatijih progresivnih političara, bio je prinuđen da uloži ogromne napore kako bi ograničio štetu koju su njegovoj kampanji nanijela dva skandala.

Trudoovi liberali su, prema preliminarnim rezultatima, pobijedili na izborima osvojivši 157 mjesta, za 20 manje nego što su do sada imali.

Analitičari predviđaju da će Trudo sada vladati uz podršku ljevičarskih Novih demokrata, koji su osvojili 24 mjesta. Zajedno ove dvije partije imaju potrebnu većinu u parlamentu od 338 mjesta.

Manjinske vlade u Kanadi rijetko traju duže od dvije i po godine, ali uz podršku Novih demokrata liberali će u naredne dvije godine imati praktično odriješene ruke, kazali su za Rojters izvori iz partije.

Trudo je juče nakon saopštenja rezultata posjetio metro u Montrealu, pozirajući za selfi sa putnici, što je učinio i nakon pobjede 2015.

Ova pobjeda je međutim drugačija, navodi britanska agencija. Trudo gotovo da nije pomenuo da je izgubio apesolutnu većinu kada se rano juče obratio pristalicama, ističući da ima „jasan mandat” za progresivnu agendu i dalju akciju u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Trudoova reputacija liberala ukaljana je početkom kampanje kada su objavljene njegove fotografije iz ranih 1990-oh i iz 2001. na kojima se vidi kako je za maskenbal obojao lice, što je podstaklo optužbe za rasizam.

Trudo je takođe suočen sa optužbama da je vršio pritisak na bivšu ministarku pravde Džodi Vilson Rejbold da pomogne i zaštitu kompaniju SNC-Lavalin Group Inc od optužbi za korupciju. U avgustu glavna nadzorna agencija je saopštila da je on prekršio etička pravila.

Bonus video: