Pompeo: Ratifikacija u Senatu korak Sjeverne Makedonije ka članstvu u NATO

Američki Senat je ubjedljivo glasao za prijem Sjeverne Makedonije u NATO pošto je za ratifikaciju protokola o pristupanju glasao 91 senator, a protiv dva
355 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters, Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters, Reuters

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozdravio je ratifikaciju protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO u američkom Senatu, ocijenivši da ona predstavlja važan korak te zemlje ka članstvu u alijansi i ističe posvećenost Vašingtona transatlantskoj zajednici.

"Mi snažno podržavamo kontinuiran put Sjeverne Makedonije ka bližoj integraciji s transatlantskom zajednicom. Jučerašnje glasanje (Senata) potvrdilo je neprekidnu posvećenost Sjeverne Makedonije demokratskim principima i vladavini prava i doprinose miru i stabilnosti u regionu", naveo je Pompeo u izjavi objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

Šef američke diplomatije je dodao da se SAD raduju skorom ulasku u NATO Sjeverne Makedonije, koja će postati 30. članica alijanse.

Američki Senat juče je ubjedljivo glasao za prijem Sjeverne Makedonije u NATO pošto je za ratifikaciju protokola o pristupanju glasao 91 senator, a protiv dva.

Sjeverna Makedonija je sa članicama NATO u februaru potpisala protokol o pristupanju, na osnovu Prespanskog sporazuma Skoplja i Atine kojim je riješen dugogodišnji spor dvije susjedne zemlje oko imena Sjeverne Makedonije.

Očekuje se da će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru, na sastanku lidera alijanse u Londonu.

Bonus video: