NEĆE OKLIJEVATI DA IH PONOVO UVEDE

Tramp ukida sankcije Turskoj zbog prekida ofanzive protiv sirijskih Kurda

"Posao naše vojske nije da bude policajac u svijetu. Druge države moraju da povećaju svoj angažman i udio (u bezbjednosnim aktivnostima)", kazao je Tramp
849 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će ukinuti sankcije Turskoj pošto je Ankara pristala da trajno prestane s napadima na kurdske snage u Siriji i branio je svoju odluku o povlačenju snaga iz Sirije.

Tramp je u Bijeloj kući rekao da su desetine hiljada kurdskih života spasene zahvaljujući njegovim potezima. Petodnevni prekid vatre u turskoj ofanzivi na Kurde na sjeveroistoku Sirije postignut je u četvrtak uz posredstvo SAD, a kurdski borci su se juče, uoči isteka primirja, povukli iz pogranične oblasti, kako je bilo dogovoreno.

Šef Bijele kuće je upozorio da neće oklijevati da ponovo uvede sankcije Turskoj ako ne ispoštuje obećanje o trajnoj obustavi vatre. Tramp je ranije ovog mjeseca prekinuo pregovore o 100 milijardi dolara vrijednom trgovinskom sporazumu s Turskom, podigao takse na uvoz čelika na 50 odsto i uveo sankcije protiv tri visoka zvaničnika Turske i njenih ministarstava odbrane i energetike.

"Posao naše vojske nije da bude policajac u svijetu. Druge države moraju da povećaju svoj angažman i udio (u bezbjednosnim aktivnostima)", kazao je Tramp.

On je početkom oktobra naredio da oko 1.000 američkih vojnika napusti Siriju pošto mu je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao u telefonskom razgovoru da turske snage planiraju invaziju na sjeveroistok Sirije. Cilj Ankare bio je da primora kurdske snage u Siriji koje smatra teroristima da napuste oblast u blizini sirijsko-turske granice.

Povlačenje SAD sa sjeveroistoka Sirije viđeno je kao ostavljanje na cjedilu kurdskih boraca, koji su godinama bili američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države i dali hiljade života.

Trampovi kritičari navode da se on odrekao američkog uticaja u regionu i poslao signal budućim saveznicima da SAD više nisu pouzdan partner.

Od početka turske ofanzive protiv Kurda 9. oktobra, raseljeno je više od 176.000 ljudi, a oko 500 ekstremista Islamske države iskoristilo je operaciju da pobjegne iz zatvora u zoni sukoba.

"Malo njih je pobjeglo, mali broj relativno govoreći. Oni su u najvećem broju vraćeni u zatvore", kazao je Tramp danas.

Predsjednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, juče su u u Sočiju postigli sporazum koji podrazumijeva prekid turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije i predviđa da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na sjeveroistoku Sirije u roku od 150 sati, počevši od danas u podne.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima koje je zauzela tokom ofanzive, dok će turske, ruske i snage sirijske vlade imati kontrolu nad ostatkom pograničnog dijela sirijske teritorije. Kurdski borci, doskorašnji američki saveznici, nadaju se da će Rusija i Sirija djelimično očuvati kurdsku autonomiju u regionu.

Rusija i Turska su sporazumom zacementirale svoju vlast u Siriji poslije naglog povlačenja Amerikanaca, koji će od sada imati mali uticaj u regionu.