Snouden: Evo kako vas vaši mobilni uređaji špijuniraju

Snouden je, između ostalog, iznio i otkriće koje će razočarati teoretičare zavjera koji vjeruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima
16838 pregleda 2 komentar(a)
Snouden, Foto: Screenshot/YouTube
Snouden, Foto: Screenshot/YouTube

Edvard Snouden, bivši agent CIA, Nacionalne agencije za bezbjednost (NSA) i zviždač koji je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podkasta na svijetu Džoa Rogana.

Snouden je u gostovanju u podkastu "Joe Rogan Experience", koje je, kao i druge epizode ovog podkasta, trajalo gotovo tri sata, opisao kako nas tačno pametni telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo napraviti kako bismo to izbjegli, prenosi Indeks.

"Velika stvar koja se promijenila od 2013. je to što je sada mobilno na prvom mjestu", rekao je Snouden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom sprovodi preko mobilnih uređaja jer ih ljudi koriste češće nego računare.

"Imate mobilni telefon negdje u sobi. On je isključen - bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku - ekran oživi. Kako se to dogodi?" zapitao se retorički Snouden.

"Kad god je vaš mobilni uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu"

"Svaki smartfon, svaki mobilni uređaj uopšte stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u vazduh, govoreći 'tu sam, tu sam'... pokreti vašeg mobilnog su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i mogu vas identifikovati preko njih", rekao je on.

"To znači da kad god nosite mobilni uređaj, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu koji stvaraju kompanije", dodao je.

"One ne moraju držati te podatke vječno, ustvari, nema dobrog razloga da ih drže vječno, ali te kompanije vide to kao vrijedne informacije", napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se čuvaju zauvijek: "Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu... jer tako masovni nadzor funkcioniše."

"Tako se stvara 'osnovna kolekcija', što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno", dodao je ovaj zviždač, javljajući se video-linkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

Najčešće je dovoljno isključiti uređaj

"A tu govorimo samo o tome kako se spajate na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one aplikacije koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)", naglasio je: "Moramo identifikovati problem. A problem s korišćenjem smarfona danas je što nemate pojma što rade u bilo kojem trenutku."

Poseban problem s današnjim smartfonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao starim "glupim" uređajima, čime se osigurava da nisu potajno uključeni. No, za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobilni, istakao je Snouden.

On je takođe iznio otkriće koje će razočarati teoretičare zavjera i lovce na NLO-e koji vjeruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima.

U tajnim CIA i NSA arhivama nije našao ništa o vanzemaljcima

Budući da je kao agent Cije i kasnije kooperant NSA imao pristup njihovim tajnim podacima, priznao je da je tražio podatke o vanzemaljcima.

"Znam, Džo, znam da želiš da postoje vanzemaljci. Znam da Nil Degras Tajson žarko želi da postoje vanzemaljci. I vjerovatno postoje, zar ne?" rekao je Roganu: "Imao sam nevjerovatan pristup NSA, Ciji, vojsci, svim ovim grupama. Nisam pronašao ništa."

"Zvanično, koliko ja znam, vanzemaljci nikad nisu kontaktirali Zemlju ili barem nisu kontaktirali američke obavještajne službe", napisao je Snouden u svojoj knjizi.

"Ako ste se pitali: Da, čovjek je zaista sletio na Mjesec. Klimatske promjene su stvarne. Kemtrejlsi ne postoje", dodao je.

Bonus video: