"SVE PROTIČE DOBRO"

Tramp najavio sankcije ako se prekrši sporazum: Turska ne smije da puca na Kurde

"Trebalo je tamo da budemo 30 dana, a to je bilo prije 10 godina"
1763 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je najavio sankcije protiv Ankare ako turske snage otvore vatru na kurdske borce koji se povlače sa sjevera Sirije gdje treba da bude uspostavljena bezbjednosna zona, prenosi Tanjug.

"Turska u potpunosti razumije da ne smije da puca na Kurde dok se povlače iz oblasti koja će postati bezbjedna zona na obližnja područja. Ne moram da ponavljam da će za kršenje sporazuma biti uvedene sankcije velikih razmjera", napisao je Tramp na Tviteru.

On je naveo da sve protiče dobro, da su Kurdi obezbijedili borce Islamske države i da je Turska spremna da pruži podršku, kao da su obezbijeđena i naftna polja.

Dodao je da američki vojnici odlaze iz Sirije na druga područja, a zatim se vraćaju kući.

"Trebalo je tamo da budemo 30 dana, a to je bilo prije 10 godina. Kad su ove učene budale koji su 20 godina pogrešno nazvale Bliski Istok pitale šta mi dobijamo od dogovora, ja jednostavno kažem – naftu i to što se naši vojnici vraćaju kući, a Islamska država je obezbijeđena", napisao je Tramp.

Amerikanci ostaju na sirijskim naftnim poljima

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je danas da će SAD ostaviti veći broj vojnika i oklopnih vozila u istočnoj Siriji da bi spriječili ekstremiste Islamske države da zauzmu naftna polja koja su trenutno pod kontrolom sirijskih Kurda.

Mark Esper
Esper(Foto: BETA/AP)

Esper je naveo da će najvjerovatnije tu biti raspoređeni i tenkovi.

On je potvrdio da će SAD poslati oklopna vozila u to područje ali je odbio da iznese detalje o broju vojnika.

Ta izjava, data na konferenciji u centrali NATO u Briselu, predstavlja novu promjenu u sve nestalnijem američkom stavu prema snagama u Siriji.

Predsjednik Donald Tramp je još prošle nedjelje tvrdio da će svih 1.000 američkih vojnika napustiti Siriju.

NATO će pružati pomoć Turskoj, uprkos operaciji u Siriji

NATO savez predvođen Sjedinjenim Američkim Državama riješio je da i dalje pruža vojnu podršku svojoj saveznici Turskoj, uprkos nezadovoljstvu njenim djelovanjem u Siriji i sporazumom o granici sa Rusijom, rekla su za Rojters petorica visokih diplomata, prenosi Tanjug.

Španija je ranije zaprijetila da će povući svoje rakete Patriot iz Turske u znak protesta zbog prekogranične ofanzive Turske, za koju NATO saveznici kažu da ugrožava borbu protiv ekstremista Islamske države.

Na sastanku ministara odbrane NATO održanom juče, prvom sastanku tog saveza na visokom nivou od kada je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokrenuo svoju operaciju u Siriji 9. oktobra, španska ministarka odbrane Margarita Robles je rekla da se Madrid neće povući.

Španija će ponuditi Ankari šestomjesečno porduženje ukoliko to bude tražila.

Promjena je bila dio izmjene tona, koja pokazuje da je, uprkos uzbuni zbog ponašanja Turske u Siriji, NATO odlučan da "drži" Tursku uz sebe, rekle su diplomate.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da njegova zemlja ima pavo da uspostavlja sporazume i sa Rusijom i sa SAD, a samo mala grupa zemalja, predvođena Francuskom je žestoko kritikovala.

"Ulažu se zajednički napori da se stvari ne pogoršaju", izjavio je jedan NATO diplomata Rojtersu.

"Turska je isuviše važna da bismo je izgubili", rekao je on.

Preporučujemo za Vas