Pentagon Majkrosoftu dodijelio ugovor od 10 milijardi dolara

Državni sekretar SAD za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponuđač
1208 pregleda 0 komentar(a)
Majkrosoft, Foto: Shutterstock
Majkrosoft, Foto: Shutterstock

Pentagon je kompaniji Majkrosoft dodijelio ugovor od 10 milijardi dolara o "cloud computingu" ("računarstvu u oblaku") za daljinsko skladištenje tajnih podataka.

Za ovaj veliki projekat, nazvan "Zajednička odbrambena infrastruktura" (Joint Enterprise Defense Infrastructure, JEDI), licitirale su vodeće kompanije u oblasti tehnologije - Majkrosoft, Amazon, Oracle i IBM.

Oracle i IBM su eliminisani ranije tokom procesa, ostavljajući Majkrosoft i Amazon da se bore međusobno za ovaj kompjuterski ugovor.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u julu rekao da će administracija "nadgledati" proces dodjeljivanja.

On je često kritikovao Amazon i osnivača Džefa Bezosa, koji je takođe vlasnik Vašington posta.

Državni sekretar SAD za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponuđač.

Ovaj sistem će skladištiti i obrađivati ogromne količine tajnih podataka, omogućavajući američkoj vojsci da koristi vještačku inteligenciju kako bi ubrzala svoje planove i borbene sposobnosti.

Majkrosoft se još nije oglasio, a Amazon je saopštio da je iznenađen odlukom.

Prema julskom izvještaju istraživačke kompanije Gartner, Amazon drži skoro 48 odsto tržišta za skladištenje u oblaku, a na drugom mjestu je Majkrosoft sa oko 16 odsto.

Tokom prošle godine, Majkrosoft se pozicionirao kao prijatelj američke vojske, isporučivši joj tehnologiju uprkos pritisku zaposlenih.