Karla del Ponte: Erdogana treba krivično goniti zbog ratnih zločina u Siriji

"Nevjerovatno je da Erdogan može upasti na sirijsku teritoriju kako bi tamo uništavao Kurde", rekla je Del Ponte
1496 pregleda 4 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Denis Balibouse/Reuters
Karla del Ponte, Foto: Denis Balibouse/Reuters

Bivša tužiteljka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Karla del Ponte izjavila je da bi protiv turskog predsjednika Tayyipa Erdogana trebalo pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tokom ofanzive na Siriju.

U današnjem intervjuu za švicarski list Schweiz am Wochenende bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji je kazala da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava i da je obnovila sukob u Siriji.

Ankara tvrdi da je cilj njihovog napada, pokrenutog nakon što su se američke trupe povukle iz sirijsko-turskog pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

"Nevjerovatno je da Erdogan može upasti na sirijsku teritoriju kako bi tamo uništavao Kurde", rekla je Del Ponte, bivša švajcarska državna advokatica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

"Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga", rekla je Del Ponte, bivša članica istražne komisije za Siriju od 2012. do 2017. kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička podrška Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces.

Bonus video: