DO SUBOTE DOBILI OBAVJEŠTAJNE PODATKE

Pens iznio detalje o operaciji u kojoj je ubijen Bagdadi: Tramp naredio da se osmisle vojne opcije

Pens je rekao da su on i predsjednik SAD Donald Tramp do četvrtka poslije podne saznali da postoji "velika vjerovatnoća" da će Al-Bagdadi biti u svom skrovištu u sirijskoj provinciji Idlib, navodi Asošiejted pres
1689 pregleda 0 komentar(a)
Pens, Foto: Reuters, Reuters
Pens, Foto: Reuters, Reuters

Potpredsjednik SAD Majk Pens objavio je nove detalje o američkoj vojnoj operaciji u Siriji u kojoj je ubijen lider ekstremističke grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi.

Pens je rekao da su on i predsjednik SAD Donald Tramp do četvrtka poslije podne saznali da postoji "velika vjerovatnoća" da će Al-Bagdadi biti u svom skrovištu u sirijskoj provinciji Idlib, navodi Asošiejted pres.

Američki potpredsjednik kazao je za televiziju Si-Bi-Es da je Tramp naredio komandantima da osmisle vojne opcije i predstave mu ih u petak ujutru.

Do subote ujutru, vrh SAD je dobio obavještajne podatke koji su omogućili izvođenje operacije koju je Tramp odobrio.

Visoki irački obavještajni zvaničnik izjavio je danas da je pomoćnik Al-Bagdadija u Iraku prije nekoliko mjeseci ubijen na zapadu te zemlje u vazdušnom udaru američkih snaga, i da su Amerikanci uhapsili ženu tog pomoćnika i predali je iračkim vlastima, navodi AP.

Irački zvaničnik je kazao da je ta žena postala ključni izvor informacija o kretanju lidera Islamske države i da su vlasti Iraka zahvaljujući njoj bile u mogućnosti da odrede koordinate na kojima se nalazi Al-Bagdadi.

Drugi irački bezbjednosni zvaničnik rekao je da su Iračani nedavno uhapsili Al-Bagdadijevog rođaka koji je takođe pomogao s informacijama o njegovom kretanju.

U operaciji protiv Al-Bagdadija učestvovali su i Turska i kurdske snage u Siriji.

Tramp je danas izjavio da je Al-Bagdadi noćas ubijen u operaciji američke vojske u provinciji Idlib.

On je rekao da je Al-Bagdadi, kada su američke snage krenule na njega, pobjegao u tunel sa troje svoje djece i aktivirao prsluk s eksplozivom.

Al-Bagdadi je postao poznat 2014. godine kada je proglasio stvaranje "kalifata" u velikim djelovima Iraka i Sirije, gdje je Islamska država uvela brutalnu vladavinu nad gotovo osam miliona ljudi, a bila je odgovorna i za brojne terorističke napade širom svijeta. 

SAD su ove godine proglasile poraz "kalifata" Islamske države.

Preporučujemo za Vas