NASTOJANJE DA SE PREVAZIĐE POLITIČKI ZASTOJ

Netanjahu i Ganc započeli nove pregovore da izbjegnu treće izbore

Likud je na izborima osvojio 32 poslanička mandata, a Plavo bijelo jedan više
444 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov glavni rival Beni Ganc započeli su danas pregovore o vladi jedinstva u najnovijem nastojanju da se prevaziđe politički zastoj i izbjegnu treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana.

Na drugim izborima ove godine održanim 17. septembra nije bilo jasnog pobjednika i Netanjahuov konzervativni Likud, kao ni Gancov savez prtija centra Plavo bijelo nemaju podršku većine od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu, Knesetu.

Netanjahu nije uspio u roku od 28 dana da obrazuje vladajuću koaliciju, pa je taj isti zadatak predsjednik Izraela Ruven Rivlin nedavno povjerio Gancu.

Gancov savez je izdao saopštenje da su on i Netanjahu danas diskutovali o mogućim opcijama i dogovorili se da se sastanu i drugi put.

Netanjahu je pred razgovor sa Gancom izrazio podršku za "široku vladu nacionalnog jedinstva" i na sjednici vlade ocenio da je takva koalicija ključna za Izrael kako bi se zemlja suočila s onim što je nazvao rastućim bezbjednosnim izazovima širom regiona.

"Moramo donositi teške odluke koje zahtijevaju vladu sa širokim ramenima. To nije političko, već nacionalno i bezbjednosno pitanje najvišeg reda. Nadam se da možemo doprinijeti tom cilju u narednim danima", rekao je izraelski premijer.

Likud je na izborima osvojio 32 poslanička mandata, a Plavo bijelo jedan više.

Te dvije partije imaju dovoljno podrške da zajedno osnuju vladu.

I Netanjahu i Ganc podržavaju ideju o vladi jedinstva ali ne mogu da se dogovore ko bi je predvodio.

Netanjahu želi da u vladi budu njegovi tradicionalni saveznici, vjerske i nacionalističke stranke.

Ganc se međutim usteže da saradjuje sa Netanjahuovim saveznicima čvrstorukašima.

On takođe odbija da bude u vladi predvođenoj Netanjahuom kome prijete moguće optužnice za korupciju o kojima će u narednim nedjeljama odlučiti izraelski vrhovni tužilac.

Pred razgovor Netanjahua i Ganca pregovarači dvije stranke održali su pripremni sastanak u dobroj atmosferi, kako je navedeno u saopštenju.

Ovo je prvi put poslije više od jedne decenije da je nekom drugom kandidatu, a ne Netanjahuu dat mandat da obrazuje vladu.

Bez Netanjahuove stranke Gancove opcije su ograničene.

Izrael je suočen sa političkim zastojem otkako je vođa nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdor Liberman odbio da poslije izbora u aprilu uđe u vladu sa Netanjhuovim ultra religioznim partnerima.

Zbog toga je Netanjahu ostao bez parlamentarne većine i izbori su održani drugi put u septembru.

Liberman nije podržao nijednog kandidata za premijera i zahtijeva da se postigne dogovor jedinstvu.

Bez toga u Izraelu bi mogli biti održani treći izbori početkom naredne godine.

Preporučujemo za Vas