ANTIVLADIN SKUP

Ponovo haos na ulicama Hongkonga, protesti ne jenjavaju

Demonstranti su uzvikivali "Gangsterski panduri, smrt cijeloj vašoj porodici"
937 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Hongkonga, Foto: Reuters
Detalj iz Hongkonga, Foto: Reuters

Na neodobrenom antivladinom skupu u Hongkongu policija je danas upotrijebila suzavac da rastera demonstrante u turističkoj četvrti, što je dovelo do višečasovnih sukoba u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Prodemokratski demonstranti su postavljali barikade na puteve, bacali molotovljeve koktele i zapalili ulaz u metro, koristeći taktiku "udari i bježi" protiv policije.

Tenzije su porasle pošto su demonstrante danas dočekale jake policijske snage, čije je ponašanje na protestima jedan od razloga demonstracija.

Demonstranti su uzvikivali "Gangsterski panduri, smrt cijeloj vašoj porodici".

Policija je na meti kritika zbog korišćenja suzavca, gumenih metaka i vodenih topova za suzbijanje demonstracija prethodnih mjeseci. Njeni pripadnici su prošlog mjeseca koristili i bojevu municiju i ranili tinejdžera u grudi. S druge strane, policajci navode da su oni žrtve nasilja, pošto ih demonstranti zasipaju kamenicama i molotovljevim koktelima.

Pojedini demonstranti danas su gadjali policajce kišobranima i drugim predmetima, dok su neki vadili cigle s trotoara i bacali ih na ulice kako bi blokirali saobraćaj.

Protesti u Hongkongu održavaju se svakog vikenda od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje sloboda koje su Hongkongu za narednih 50 godina garantovane 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Iako je vlada u srijedu i zvanično povukla sporni predlog zakona o izručenju, ispunivši jedan od ključnih zahtjeva protestnog pokreta, demonstracije ne jenjavaju.

Jedan od demonstranata rekao je danas da je "problem mnogo stariji" od spornog predloga zakona.

"Vidimo da je (naša) budućnost pod kontrolom Kine. Vidimo da sva pravila i zakoni počinju da budu kontrolisani od kineske vlade. Narod Hongkonga se ne pita za svoju zemlju i to je problem", kazao je demonstrant koji se predstavio samo kao Nefets.

Preporučujemo za Vas