KANDIDAT LIJEVOG CENTRA

Peronista Alberto Fernandes pobijedio na izborima u Argentini

Makri je priznao poraz i čestitao Peronisti Fernandesu iz svog izbornog štaba
778 pregleda 0 komentar(a)
Alberto Fernandez pobijedio, Foto: RICARDO MORAES/Reuters
Alberto Fernandez pobijedio, Foto: RICARDO MORAES/Reuters
Ažurirano: 28.10.2019. 08:47h

Kandidat lijevog centra Alberto Fernandes pobedio je na predsjedničkim izborima u Argentini u prvom krugu aktuelnog konzervativnog predsjednika Maurisija Makrija, pokazuju zvanični rezultati objavljeni noćas.

Makri je sinoć priznao poraz i čestitao Peronisti Fernandesu iz svog izbornog štaba, prenosi AP.

Na osnovu 95,31 odsto prebrojanih glasova, Fernandes je osvojio 47,99, a Makri 40,48 odsto. Za pobjedu u prvom krugu potrebno je da se dobije 45 odsto glasova, ili 40 odsto sa 10 procentnih poena prednosti u odnosu na najbližeg rivala, objašnjava Frans pres.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova izlaznost je bila preko 80 odsto.

izbori Argentina
Slavlje nakon saopštavanja rezultata(Foto: RICARDO MORAES/Reuters)

Makri je rekao pristalicam u svom štabu da je telefonirao Fernandesu da mu čestita i da ga je pozvao danas na doručak i razgovor u Roze predsjedničkoj palati.

"Potrebna nam je organizovana tranzicija koja će donijeti mir svim Argentincima jer je najvažnija stvar dobrobit svih Argentinaca", rekao je Makri i obećao da će voditi zdravu i konstruktivnu opoziciju.

Ovaj rezultat obilježava dramatičan povratak na visoku dužnost bivše predsjednice zemlje Kristine Fernandes Kirhner, koja je bila kandidat za potpredsjednika u kampanji Alberta Fernandesa. Njih dvoje nijesu u srodstvu.

Peronista Fernandes važio je za favorita u odnosu na aktuelnog konzervativnog predsjednika Maurisija Makrija, kojem je podrška opala pošto su birači ozlojeđeni zbog ekonomske krize u zemlji.

Poslije objave pobjede, Fernandes, vidno uzbuđen, obratio se pred više hiljada svojih pristalica.

"Vremena koja dolaze nijesu laka. Jedina stvar koja nas zanima je da Argentinci prestanu da pate", rekao je on.

Kirhner je pozvala odlazećeg predsjednika Makrija da poslednjih dana svog mandata preduzme sve potrebne mjere da se ublaži dramatična situacija u zemlji.

Na izborima koji su uglavnom protekli mirno, dominirala je zabrinutost zbog rastućeg siromaštva, velikog pada vrijednosti lokalne valute i zbog jedne od najvećih inflacija na svijetu. Glasači su izgleda odbacili mjere štednje na kojima je Makri insistirao kao potrebnim za oživljavanje privrede.

Pravo glasa imalo je nešto manje od 34 miliona Argentinaca koji su danas birali i 130 poslanika donjeg doma Kongresa, 24 senatora, načelnike regiona, guvernere tri provincije i gradonačelnika Buenos Ajresa.

Preporučujemo za Vas