KAZAO DA TURSKA OPTUŽBU SMATRA NAJVEĆOM UVREDOM

Erdogan: Američka rezolucija o jermenskom genocidu bez vrijednosti

Turski predsjednik je rekao da je u muslimanskoj vjeri genocid zabranjen
998 pregleda 11 komentar(a)
Erdogan, Foto: AP
Erdogan, Foto: AP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da priznanje jermenskog genocida u donjem domu američkog Kongresa nema "nikakve vrijednosti" za Ankaru.

"Obraćam se američkoj javnosti i ostatku svijeta, ta mjera nema nikakve vrijednosti, mi je ne priznajemo", rekao je Erdogan u govoru pred poslanicima svoje stranke u Ankari.

On je rekao da je u muslimanskoj vjeri genocid zabranjen, i da Turska smatra tu optužbu najvećom uvredom.

Predstavnički dom Kongresa SAD sinoć je ogromnom većinom usvojio rezoluciju kojom se masovna ubistva Jermena u Prvom svjetskom ratu pod Otomanskom imperijom priznaju kao genocid. Odbacuju se pokušaji da se američka vlada poveže sa negiranjem jermenskog genocida i nalaže da se uči o tim događajima.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procjenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Njemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svjetskog rata ubile su između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obje strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je na razgovor pozvalo američkog ambasadora u Ankari da mu prenese tursko negodovanje zbog usvajanje ove rezolucije u SAD.

Donji dom američkog Kongresa juče je usvojio i rezoluciju gdje se predviđaju sankcije protiv turskih zvaničnika zbog ofanzive u sjeveroistočnoj Siriji.

Priznavanje genocida, kao i usvajanje teksta u vezi sa turskom ofanzivom u Siriji, događa se u trenutku zategnutih odnosa između Vašingtona i Ankare, saveznika u okviru NATO.