UREDNO RAČUNOVODSTVO OTKRILO DETALJE

Kako je ulovljen al-Bagdadi: Čuvali ga neprijatelji, izdao ga prijatelj

Al-Bagdadi je posljednje mjesece provodio u izolovanoj vili u Bariši, selu u provinciji Idlib koju kontrolišu rivalske džihadističke grupe
11530 pregleda 6 komentar(a)
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS

Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi se krio u dijelu Sirije koji je pod kontrolom rivalske ekstremističke grupe jer im je plaćao da ga štite, pokazuju računi koje su otkrili istražitelji, piše Njujork Tajms.

Islamska država je poznata po urednom računovodstvu pa su tako računi pokazali da je grupi Huras al Din plaćeno 67 hiljada dolara. Huras al Din je grupa koja je povezana sa Al Kaidom i neprijatelj Islamske države. I dok je neprijatelj čuvao al-Bagdadijevu tajnu, njega je izdao bliski saradnik, kazali su američki zvaničnici, što je dovelo do akcije u kojoj je poginuo.

Al-Bagdadi je posljednje mjesece provodio u izolovanoj vili u Bariši, selu u provinciji Idlib koju kontrolišu rivalske džihadističke grupe i koje je stotinama kilometara daleko od bivše teritorije Islamske države između Sirije i Iraka.

Na računima je pečat Ministarstva bezbjednosti Islamske države i potpis jednog od zvaničnika Huras al Dina

Islamska država je plaćala Huras al Dinu, čiji su članovi se redovno sukobili sa njima, usluge potrebne jednom od najtraženijih ljudi na svijetu – opremu za obezbjeđenje, medijsku opremu, isplaćivane su im plate i logistički troškovi. Na računima je pečat Ministarstva bezbjednosti Islamske države i potpis jednog od zvaničnika Huras al Dina. Na jednom od njih piše da je sedam hiljada dolara plaćeno za pripremu baze za dolazak braće iz Al Kair provincije, jedne od posljednjih koju je ID izgubila.

U isto vrijeme, čini se da je Islamska država pokušala da se infiltrira u Huras al Din koji je javno u februaru poručio članovima da se klone članova Islamske države. Međutim, papiri pokazuju da je saradnja na najvišem nivou bila tajna i autentičnost dokumentacije nije do sada osporavana. Tokom samog povlačenja Islamske države, komunikacija je pokazivala da borci bježe u provinciju Idlib što je ukazivalo na neki nivo saradnje sa tamošnjim grupama.

Američki zvaničnici koji su anonimno govorili za Njujork Tajms tvrde da je al-Bagdadi u kompleks stigao u julu, da su obavještajci motrili oblast od tada i da je u početku važila procjena da je previše opasno za operaciju, zbog prisustva grupa povezanih sa Al-Kaidom, kao i zbog činjenice da Rusija i Sirija kontrolišu vazdušni prostor. Odluka predsjednika Donalda Trampa da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije je pogurala odluku da se izvrši operacija da se al-Bagdadi ne bi izgubio iz vida.

Napad na Al-Bagdadija
Jedna od fotografija koja prikazuje akciju(Foto: Reuters)

Američki zvaničnici nisu otkrili identitet čovjeka koji je izdao lidera Islamske države iz bezbjednosnih razloga, ali je jedan zvaničnik opisao da se radi o čovjeku veoma, veoma bliskom al-Bagdadiju. Njega je prethodno regrutovao obavještajni dio kudrske milicije koja je imala dobre kontakte u regionu. Insajder je ukrao čak i donji veš al-Bagdadija i došao do uzorka krvi kako bi se uradio DNK test i potvrdilo da se radi o al-Bagdadiju, a ne o dvojniku, ispričao je komandir milicije Mazlum Abdi za Njujork Tajms.

Više članova Islamske države koji su imali kontakt sa al-Bagdadijem u posljednjih pet godina, pričali su da je postao toliko paranoičan da je njegov uski krug infiltriran da je vjerovao samo nekolicini ljudi.

General Kenet Mekenzi koji je nadgledao ovu tajnu operaciju rekao je da je u njoj ubijeno šest boraca ID, uključujući Bagdadija. Dodao je da su u okršaju ubijeni i pripadnici drugih militantnih grupa.

Nijedan američki specijalac nije povrijeđen u akciji, naglasio je general Mekenzi. Povrijeđen je jedino vojni pas koji je pretrpio strujni udar od električne žice, ali oporavio se i vratio u službu.

"Kad je postalo jasno da smo dobili jasne i korisne obavještajne podatke o njegovom skrovištu, razvili smo plan dizajniran kako bismo ga uhvatili ili ubili i počeli smo pripremati tim za specijalne operacije za tu misiju", kazao je Mekenzi.

Tim specijalaca upao je na lokaciju helikopterima za transport, a imao je podršku iz vazduha borbenih helikoptera, aviona lovaca četvrte i pete generacije i dronova, rekao je američki general.

Predsjednik Donald Tramp je odobrio plan za akciju, a američka Centralna komanda koordinisala je s Rusijom i Turskom, kako ne bi došlo do nehotičnog sukoba, rekao je Mekenzi.

Preporučujemo za Vas