SJEVEROISTOK SIRIJE

SAD traže da se poštuje primirje: Intenzivne borbe SDF i militanata koje podržava Turska

Kurdski zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su borbe nastavljene u selima Anek al Hava, Tal Muhamed, Kirbet Džamu i Mahmudija dok sirijska milicija, koju podržava Turska, pokušava da uđe u Tal Tamr na poziciji sedam kilometara udaljenoj od grada
579 pregleda 0 komentar(a)
Turska i ruska vojna vozila na sjeveroistoku Sirije, Foto: Reuters
Turska i ruska vojna vozila na sjeveroistoku Sirije, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2019. 17:25h

Intenzivne borbe između Sirijskih demokratskh snaga (SDF) i militanata koje podržava Turska nastavljene su u gradu Tal Tamr u sjeveroističnoj Siriji, urpkos nastojanjima SAD da se izdejstvuje prekid vatre, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kurdski zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su borbe nastavljene u selima Anek al Hava, Tal Muhamed, Kirbet Džamu i Mahmudija dok sirijska milicija, koju podržava Turska, pokušava da uđe u Tal Tamr na poziciji sedam kilometara udaljenoj od grada.

"Juče smo se suočili sa žestokim napadima i bilo je puno otpora", rekao je Banas Ziber, komandant SDF-a na terenu.

Ziber je kazao da su se borbe kasnije fokusirale na sela Kasmija i Mahmudija, dok su borci SDF-a pokušavali da spriječe napredovanje boraca koje podržava Turska.

Izvještaji o borbama stižu u trenutku kada zvaničnici SAD govore da nastavljaju da pritiskaju obje strane da obustave borbe i da se drže prekida vatre koji su SAD i Turska dogovorile prošlog mjeseca.

Zvaničnici SAD saopštavaju da je sporazum o prekidu vatre "uglavnom" održava, uprkos učestalim kršenjima.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo u petak je rekao da je u telefonskom razgovoru dan ranije sa svojim turskim kolegom, Melvutom Čavašogluom, ponovio poziciju SAD, naglašavajući potrebu da se obje strane pridržavaju sporazuma koji su postigli turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra.

Preporučujemo za Vas