IMENOVAN NAKON SMRTI BAGDADIJA

Egipatska frakcija Islamske države se zaklela na vjernost novom vođi

Američke specijalne snage ubile su doskorašnjeg vođu Islamske države u vojnom napadu na sjeverozapadu Sirije
782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Egipatska frakcija terorističke organizacije Islamska država, Provincija Sinaj, zaklela se na vjernost novom vođi koji je imenovan nakon smrti Al-Bagdadija.

Provincija Sinaj, teroristička organizacija koja je podigla ustanak protiv egipatske države, objavila je slike oko dvadeset boraca koji stoje među drvećem s natpisom u kojem kažu da su se položili vjernost Abu Ibrahimu al-Hašimiju al-Kuraišiju, prenosi Rojters.

Kuraiši je u četvrtak imenovan za vođu u audio poruci. U poruci je takođe potvrđena Bagdadijeva smrt, kao i zavjetovanje na osvetu SAD, prenosi Tanjug.

Američke specijalne snage ubile su Bagdadija u vojnom napadu na sjeverozapadu Sirije.

Islamska država pribjegava gerilskim napadima otkako je u martu izgubila posljednji značajan dio teritorije u Siriji, a od Bagdadijeve smrti preuzela je odgovornost za napade u nekoliko zemalja.

Sukob na egipatskom poluostrvu Sinaj eskalirao je nakon što je 2013. godine vojska srušila predsjednika Mohameda Mursija iz islamističke Muslimanske braće.

Egipatske kopnene i vazdušne snage pokrenule su veliku ofanzivu fokusiranu na sjeverni Sinaj pocetkom prošle godine. U tom se području nastavljaju vojne operacije i napadi ekstremista, prenosi agencija.

Preporučujemo za Vas