Sukobi u Bagdadu: Odjekuju pucnji, lete kamenice, ima mrtvih...

Desetine demonstranata mogli su se videti kako trče ulicama, a neki od njih kako nose ranjene ljude, dok su u pozadini odjekivali pucnji
1409 pregleda 3 komentar(a)
Protesti u Iraku, Foto: Reuters
Protesti u Iraku, Foto: Reuters

Na trećem glavnom mostu u centralnom Bagdadu izbili su sukobi.

Snage bezbjednosti pokušavaju da spriječe antivladine demonstrante da pređu preko rijeke Tigar u pravcu Zelene zone, gdje se nalazi sjedište vlade, prenosi Tanjug.

Desetine demonstranata mogli su se videti kako trče ulicama, a neki od njih kako nose ranjene ljude, dok su u pozadini odjekivali pucnji, prenio je AP.

Demonstranti su prišli sjedištu državne iračke televizije.

Oni su bacali kamenje na snage bezbjednosti, koje su se rasporedile sa oklopnim vozilom sa vodenim topom.

Pozivajući se na neimenovane policijske i zdravstvene izvore, AP javlja da je u sukobima u kojima su korišćeni gumeni meci, bojeva municija i suzavac poginula jedna osoba, a da je 24 ranjeno.

Rojters javlja, pozivajući se na svjedoke, da je u sukobima između demonstranata i iračkih snaga bezbjednosti u blizini mosta Ahrar poginulo najmanje pet osoba.

Jedan svjedok video je da je poginuo jedan muškarac, kada su snage bezbjednosti pucale bojevom municijom u blizini mosta Ahrar, dok je Rojtersov snimatelj video još najmanje četiri pognulih.

Bezbjednosni i ljekarski izvori su naveli da je jedna osoba poginula, a 22 povrijeđene dodajući da su korišćeni gumeni meci i suzavac, a ne bojeva municija.

Desetine hiljada Iračana proteklih dana demonstriralo je u centralnom Bagdadu i širom, uglavnom, šiitskog južnog djela Iraka pozivajući na svrgavanje političkog sistema.

Protesti su organizovani zbog raširene korupcije, visoke nezaposlenosti i loših javnih usluga.

Snage bezbjednosti ubile su više od 250 ljudi u dva talasa protesta od početka oktobra.

Bonus video: