"NEPRIHVATLJIVA ODLUKA"

Njemačka upozorava da Iran dovodi u rizik cio nuklearni sporazum

Mas je rekao da je odluka Irana da koristi veći broj naprednih centrifuga za proizvodnju obogaćenog uranijuma neprihvatljiva
752 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je danas da bi najnovije odstupanje Irana od nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. mogao da uništi cio sporazum. 

Mas je rekao da je odluka Irana da koristi veći broj naprednih centrifuga za proizvodnju obogaćenog uranijuma neprihvatljiva.

U obraćanju novinarima u Mađarskoj Mas je rekao da "na kraju Iran ne čini ništa manje nego rizikuje cio nuklearni sporazm".

Šef iranskog nuklearnog programa rekao je danas da Teheran sada koristi 60 naprednih centrifuga IR-6, što je u suprotnosti sa sporazumom o nuklearnom programu sa svjetskim silama.

To znači da Iran sada radi sa dvostruko više naprednih centrifuga nego ranije.

Centrifuga IR-6 može da proizvede obogaćeni uranijum 10 puta brže od prve generacije IR-1 koja je dozvoljena sporazumom.

Iran je saopštio da je njegova odluka o centrifugama direktan rezultat odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da povuče SAD iz tog sporazuma prije više od godinu dana. 

Mas je rekao da Nemačka očekuje da se Iran vrati na poštovanje obaveza preuzetih prema sporazumu. 

Prema sporazumu, Teheran je ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. 

Međutim, od kada su se SAD povukle, evropske zemlje nisu bile u stanju da nađu način da pomognu Iranu da prodaje svoju naftu u inostranstvu dok je suočen sa obnovljenim američkim sankcijama.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je ranije danas da je Unija i dalje posvećena iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iako on počinje da se kruni poslije povlačenja SAD.

Kocijančić je rekla da je taj sporazum pitanje bezbjednosti, i to ne bezbjednosti regiona i Evrope nego globalne bezbjednosti.

Ona je međutim dodala da posvećenost Unije sporazumu zavisi od toga da ga Iran u potpunosti poštuje.

Preporučujemo za Vas