marševi i skupovi na 1000 lokacija širom irana

"Smrt Americi" i poslije četrdeset godina

U Iranu protestima i marševima obilježena godišnjica upada u američku ambasadu u Teheranu, kojim je počelo neprijateljstvo između dvije zemlje
3197 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u blizini stare ambasade SAD u Teheranu, Foto: Reuters/Wana
Protesti u blizini stare ambasade SAD u Teheranu, Foto: Reuters/Wana

Hiljade Iranaca uzivikivale su juče „Smrt Americi” u blizini stare  američke ambasade, na 40. godišnjicu zaposijedanja misije, a načelnik  generalštaba iranske vojske je SAD uporedio sa otrovnim škorpionom koji  želi da naudi Iranu.

Održani su marševi i skupovi na 1000 lokacija širom Irana, a paljene su zastave SAD, Izraela, kao i lutke sa likom predsjednika Donalda Trampa.

„Naša  borba sa Amerikom je oko naše nezavisnosti, ne želimo da pokleknemo  pred nasilništvom, da odustanemo od naših uvjerenja i naše religije”,  kazao je načelnik generalštaba general-major Abdulrahim Musavi u govoru ispred bivše ambasade. „Oni  (Amerikanci) će nastaviti sa svojim neprijateljstvom, poput otrovnog  škorpiona u čijoj je prirodi da ubode i ne može prestati dok ga ne  zgazite”, kazao je Musavi.

Bijela kuća je saopštila da poslije četiri  decenije iranski vjerski vladari nastavljaju da „koriste nevine civile  kao pione u svojim propalim spoljnopolitičkim odnosima”, navela je u  saopštenju portparolka Stefani Grišam. „Dok Iran ne promijeni neprijateljske postupke, nastavićemo sa parališućim sankcijama”, navela je ona.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei,  koji ima posljednju riječ u državnim pitanjima, u nedjelju je obnovio  zabranu na pregovore sa SAD, opisujući dvije zemlje kao nepomirljive  neprijatelje. „Oni koji vjeruju da će pregovori sa neprijateljem  riješiti naše probleme 100 odsto griješe”, kazao je on.

U  međuvremenu, iranski parlament je odobrio mjeru kojom se zahtijeva da u  školske udžbenike budu uključeni „američki zločini” Poslanici su nakon  usvajanja mjere takođe uzvikivali „smrt Americi”.

Uz isti povik  tvrodlinijaški iranski studenti su 4. novembra 1979. godine, nakon  Islamske revolucije, upali u ambasadu nazivajući je „špijunskom  jazbinom” i 52 Amerikanca držali kao taoce 444 dana.

Zaposijedanje  američke ambasade u Teheranu je bio međunarodni skandal, jer ni u  vrijeme Drugog svjetskog rata nije se desilo da zemlja domaćin napadne  diplomatsku misiju neke zemlje i ljude u njoj izloži agresiji.

Vladari  u Iranu su, kako piše „Dojče vele”, očigledno htjeli da svjetskoj  javnosti nedvosmisleno pokažu da se u njihovoj zemlji s pobjedom  Islamske revolucije 11. februara 1979. godine i zbacivanjem šaha  dogodilo više od uobičajene promjene vlasti. U njihovim očima je počelo  novo doba. Prvi put u istoriji uspostavljena je Islamska republika pod  vođstvom šiitskog sveštenstva, za koju se na referendumu 1. aprila 1979.  izjasnilo više od 90 odsto stanovništva.

Iranski studenti sa američkim taocem 1979
Iranski studenti sa američkim taocem 1979(Foto: AP)

Dvije države, koje su decenijama blisko sarađivale, od tada su neprijatelji.

Nakon  relativnog smirivanja odnosi su, podsjeća Rojters, pogoršani u zadnjih  godinu dana nakon što se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma koji su  2015. postigli Teheran i svjetske sile i u okviru kojeg je Iran  prihvatio da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

SAD  su u međuvremenu ponovo uvele sankcije u cilju blokiranja iranskog  izvoza nafte, navodeći da na taj način žele da primoraju Teheran da  pregovara o sveobuhvatnijem sporazumu.

Iran je ostavio prostora za  diplomatiju, navodeći da su pregovori mogući ukoliko se SAD vrate  nuklearnom sporazumu i ukinu sve sankcije.

Preporučujemo za Vas