Molotovljevi kokteli i prijetnje: Irački demnonstranti se ustremili na Iran

Agencija ukazuje na to da su demonstranti uglavnom šiiti, što podriva tvrdnje Irana da je glavni zaštitnik te zajednice, koja čini većinu u Iraku i Iranu, ali je često potlačena manjina u muslimanskom svijetu
846 pregleda 0 komentar(a)
Protest u Bagdadu, Foto: Reuters
Protest u Bagdadu, Foto: Reuters

Irački demonstranti rugali su se iranskim liderima, bacali molotovljeve koktele na kancelarije političkih saveznika i prijetili iranskim diplomatskim misijama, prenosi Tanjug.

Antivladini protesti koji potresaju Irak proteklih mjesec dana izazvani su ekonomskim nedaćama i uglavnom su usmjereni na iračke politčke lidere.

Tokom protesta, međutim, na površinu je isplivala ogorčenost zbog iranskog uticaja u zemlji, koja već dugo tinja, tako da su se na meti demonstranata našle šiitske političke partije i milicije bliske Teheranu.

Pobuna u Iraku, kao i slični antivladini protesti u Libanu predstavljaju prijetnju ključinim saveznicima Irana u trenutku kada je ta zemlja pod pritiskom zbog američkih sankcija, navodi AP.

Agencija ukazuje na to da su demonstranti uglavnom šiiti, što podriva tvrdnje Irana da je glavni zaštitnik te zajednice, koja čini većinu u Iraku i Iranu, ali je često potlačena manjina u muslimanskom svijMolotovljevi kokteli i pretnje: Irački demnonstranti se ustremili na Iranetu.

Bonus video: